fbpx
Начало » България » Министър Денков анонсира план за наваксване на пропуските от учениците

Министър Денков анонсира план за наваксване на пропуските от учениците

  • bobi
  • 27 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Министър Денков анонсира план за наваксване на пропуските от учениците

3,77% са диагностицираните учители с COVID-19 днес. При учениците ситуацията е по-спокойна – 1,27%. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Още през лятото казахме, че за да се почувстват учителите по-спокойно ще трябва да се ваксинират. Сега можем да дадем една седмица ваканция, за да могат и те да си починат. Напрежението е огромно. Учениците вече са оформени за срока, затова сега е най-подходящият момент, за да си починат и ученици и учители, защото всички са доста уморени“, подчерта той.

„Допълнителна работа с децата вече се налага. Веднага след спадане на вълната трябва да се установят конкретните пропуски, които ще се наваксат, като част от тях и през лятото“, посочи просветният министър.

По думите му това наваксване може да стартира след индивидуална оценка на всяко дете. „Прогнозата на лекарите е, че към края на февруари-началото на март тази вълна трябва да е затихнала. След това ще изготвим нова програма с допълнителни часове в областта на спорта и изкуствата, финансиране е предвидено. Ще се направи оценка на компетенциите на децата“, съобщи министър Денков.

„Стартирането на кампания за безплатни учебници изисква доста работа и ресурси. Най-рано това може да стане в началото на втората година от управленския мандат“, каза той по отношение на предизборните обещания на коалицията.

По думите му учителските заплати трябва да се поддържат на ниво с 25% на сто по-високи от средните работни заплати в страната.

„Обсъждаме мерки, така че училищата да не се окажат засегнати от цените на тока“, стана ясно от думите на акад. Николай Денков. Той допълни, че има спестени средства от дистанционното обучение.

„Онлайн обучението не е добро решение за студентите“, заяви министър Денков и обяви, че има интересни обучителни програми, за които са заделени 20 млн. лева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top