fbpx
Начало » България » Кръгла маса „Финансовото включване на младежта. Ролята на университета.“ ще се проведе утре във ВСУ „Черноризец Храбър“

Кръгла маса „Финансовото включване на младежта. Ролята на университета.“ ще се проведе утре във ВСУ „Черноризец Храбър“

  • netpro
  • 07 май 2015
  •  Коментарите са изключени за Кръгла маса „Финансовото включване на младежта. Ролята на университета.“ ще се проведе утре във ВСУ „Черноризец Храбър“
VSU

На срещата с представители на различни институции, сред които Световната банка, Комисията за защита на потребителите, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, банкови и други институции, ще бъдат обсъдени теми, свързани финансовата грамотност на младежта, финансовите услуги, факторите за потребителското търсене и защита на потребителите.

Форумът ще представи и резултати от направено анкетно проучване за финансовата грамотност на студентите от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

46% от студентите преценяват финансовата си грамотност като добра, но недостатъчна, сочат данните от проучването. Близо 55% от участвалите в проучването оценяват финасовото си състояние като добро. Над 50% от анкетираните студенти участват във формирането и управлението на бюджета на домакинството. Бюджетните дефицити се покриват предимно чрез спестяванията им (60,29%), както и от допълнителна заетост (60,29%).

С голяма степен на доверие сред студентите се ползват търговските банки – 36%. Това обяснява и структурата на портфейла на студентите, в който активите с най-голямо значение са спестовните депозити – близо 40% и пари в разплащателните сметки – 21%. Водещи мотиви за спестяванията сред анкетираните студенти са осигурителен и транзакционен.

Дискусионният форум се провежда в рамките на майсторския клас „Как да използваме финансовите пазари в подкрепа на бизнеса и на себе си?”.

В рамките на три дни от 8 до 10 май, представители на бизнеса и експерти от САЩ, Германия и България ще представят теми, свързани с личните финанси и инвестициите, успешното инвестиране във финансови инструменти, кризисния финансов мениджмънт, корпоративните финанси и финансирането на бизнес проекти.

Майсторският клас е предназначен, както за изкушените от сферата на финансите, така и за хората, които искат да повишат своята финансова култура и по-уверено да се ориентират в разнообразието от сложни финансови продукти и услуги.

Основни лектори в майсторския клас са проф. Джордж Вредевелд от Университета в Синсинати, САЩ; проф. Рич Макдоналд от университета “Сейнт Клауд”, САЩ; г-н Мартин Паев, собственик и управител на СОРТИС ИНВЕСТ. Чрез виртуални сесии в майсторския клас ще се включат финансови експерти от САЩ.

Специален гост в майсторския клас ще бъде д-р Питер Харолд, председател на Борда на директорите на ХИПО НОЕ Груп, Австрия, който ще проведе дискусия на тема „Провокациите в банкирането”.

Международната академия „Знание и иновации“ на Варненския свободен университет обединява потенциала на международни образователни институции, научноизследователски центрове и различни компании за изграждане на мениджърите на бъдещето. През 2015 година дейността на академията е посветена на темата „Финансова грамотност и финансово включване на младежта“. 

Част от инициативите е и участието на Варненския свободен университет като основен партньор на конференцията „Образование и бизнес: ФИНАСОВОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УСТОЙЧИВА ИКОНОМИКА“, организирана за втора поредна година от три водещи икономически медии – Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV и Investor.BG. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top