fbpx
Начало » Любопитно » Комплексът за малоценност се създава в ранна възраст

Комплексът за малоценност се създава в ранна възраст

  • bobi
  • 14 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Комплексът за малоценност се създава в ранна възраст

Светът е пълен с комплексирани хора и за това са отговорни родителите, защото комплексът за малоценност, а оттам – и ниското самочувствие, се зараждат в ранна възраст.

Във всяка компания може да срещнете човек, който страни от другите – не просто отбягва компанията на останалите, но и с всички сили се старае да остане незабележим.

Такъв маниер на поведение често пъти е породен от комплекс за малоценност, който пречи да се наслаждаваме на общуването и приятните преживявания с други хора.

Изкривените мисловни модели понякога са вродени, но в случая с комплекса за малоценност те се придобиват. Но при всички случаи водят до неестествено поведение и общуване, обясняват психолози.

Такъв човек непрестанно се сравнява с другите и сравнението е винаги в негов ущърб, смята, че останалите са по-умни, по-красиви, по-талантливи, въобще са нещо повече от него. И точно тук е ролята на родителите – да внимават още от най-ранна възраст за възможните фактори, които биха довели до комплекс за малоценност и да ги предотвратяват, когато е възможно.

Причините

Те могат да бъдат всякакви: проблемна кожа в тийнейджърска възраст, неправилна форма на носа, щръкнали уши, криви зъби… Често пъти околните се подиграват на хлапе, което изглежда малко по-различно, измислят му прякори и дори издевателстват над него.

Децата могат да бъдат много жестоки, но подобни насмешки в крехка възраст нараняват сериозно неукрепналата психика и оказват влияние на цялостното развитие по-нататък. Защото подигравките, свързани с кривия нос, могат да вменят чувство за вина или да изкривят светоусещането за цял живот.

Специалисти съветват родители да се погрижат отрано да обяснят на детето, че външността не е фактор за успехи и талант, да изтъкват преимуществата му, или, когато е възможно, да коригират проблемите, които биха могли да предизвикат изкривено възприятие от страна на неговите връстници. И в никакъв случай да не подчертават неговата различност.

При жените комплексът за малоценност често възниква заради излишни килограми, малки гърди, нисък или висок ръст, широки рамене и ред други, както им се струва, недостатъци. Особено важно е младите да бъдат възпитавани в това да обичат своята различност и да уважават своята индивидуалност, както и тази на другите, да не (се) подценяват никога. Това се постига с много четене, много разговори, добронамереност и много толерантност.

Източник: Новите родители

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top