fbpx
Начало » Любопитно » Как един Щастливец вижда образованието?

Как един Щастливец вижда образованието?

  • netpro
  • 05 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за Как един Щастливец вижда образованието?
пътуващ университет

Днес ще си говорим за едно малко по-различно образование. Много сме казали и още много имаме да споделим с вас за формалното такова- и за средното, и за висшето, но лично аз мисля, че твърде малко внимание се обръща на недотам формалните възможности за обучение, а често те са много по-полезни и дават много повече възможности за научаване на приложими в живота неща и създаване не просто на полезни контакти, а на искрени приятелства за цял живот.

Защо Щастливец? И не, нямам предвид Алеко. А едно гражданско сдружение, избрало да се нарича „Щастливеца“ и водещо началото си от 2005 година, когато е спонтанно създадено по време на инициативи, свързани с проблемите на София. Основна цел на сдружението е изграждането на социални мрежи за практическо образование по гражданско участие, устойчиво развитие и екология в широкия смисъл- това казват те за себе си в официалната си фейсбук страница.

            Част от дейността на сдружението е Пътуващия университет- международно събитие, организирано в Чипровци и Западна България съвместно със студенти, преподаватели и изследователи от България, Франция, Великобритания, Германия, Словакия и Полша. Активна подкрепа от българска страна осигурява Нов български университет. Пътуващият университет е интердисциплинарен, насочен е към студенти и доброволци от различни държави и специалности. Пътуващият университет се провежда в рамките на 5 дни, вече 7 години, като международни спонсори поемат пътуването и настаняването на участниците от различните държави. Организира се два пъти годишно- през пролетта и есента, и освен лекции и дискусии, включва и излети и разходки в планината, които допълнително сплотяват участниците в проекта и дават възможност за общуване в една неформална среда, предразполагаща към създаването на трайни лични контакти.

            Темите на пътуващия университет са свързани с екология и устойчиво развитие, като една по-голяма „шапка“ (например последната- „Бъдещето на града“) се разделя на подтеми ( като Животът на града, Запазване на културното наследство, Реално и виртуално обитаване и др.). Организират се и работни групи, като в тяхната работа се преплитат и идеите от предишни пътуващи университети, за да се затвърди приемствеността.

            По време на събитието участниците имат уникалната възможност да обменят опит със свои съмишленици в интернационална среда, да почерпят от практическия опит на млади учени и изследователи, експерти в областта си. Пътуващите университети са с работен език английски, но с осигурен превод за местното население.

            Кое е по-полезно- събития от вида Пътуващи университети или залата, лекциите и преподавателя отпред, който, колкото и либерален да е, е винаги отделен от студентите си? Лично аз съм много повече „за“ Пътуващите университети, които за пет дни дават много повече практически знания и умения, отколкото, да речем, цял университетски семестър. Основните причини за това са две: от една страна, работата в неформална среда сближава много повече участниците в събитието и позволява на студентите да не търсят само одобрението и положителната оценка, а напротив- да се отпуснат и да грешат понякога, но без страха от „скъсване“ на изпит. От другата страна стои практическия опит, който се стремят да предадат преподавателите- за 5 дни, в които трябва да научите колкото се може повече, няма време за излишна теория и история на очевидни явления.

            Надявам се да съм събудила любопитството ви и да потърсите, вече сами, още информация за събития, свързани с неформални образователни инициативи и да се включвате активно в тях. А аз обeщавам всеки път, когато попадна на нещо интересно, да го споделям с вас.

 

Материал на Ева Дончева

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top