fbpx
Начало » Бакалавър » Как да помогна на детето си, което иска да учи в чужбина? – част 1

Как да помогна на детето си, което иска да учи в чужбина? – част 1

  • netpro
  • 20 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Как да помогна на детето си, което иска да учи в чужбина? – част 1
parents

Голяма част от редовните ни читатели са родители и много от тях се вълнуват дори повече от своите деца от предстоящото заминаване за учене в чужбина. Въпросите и дилемите са много: Дали ще се адаптира детето?; Дали наистина го иска или го прави защото е мода, защото повечето добри ученици от класа заминават? А аз как да се държа? Дали да съм радостен и доволен от решението за заминаване, от това, че детето пораства и ще бъде самостоятелно? А дали няма да си помисли, че не го обичам достатъчно, ако не покажа че ми е мъчно? Ако разкрия истинските си чувства на тъга пък, може да повлияя негативно и да допринеса и към неговия стрес и несигурност… Много въпроси и всичките хем важни, хем трудни…

Подходящо ли е за моето дете да учи в чужбина?

Всички знаем каква е основната причина, поради която вие и вашето дете обмислят възможността за образование в чужбина. Проучвания доказват, че ученето навън дава повече и по-добри кариерни възможности. Училите в чужбина по-лесно се реализират, стигат до по-високи нива в йерархията на организациите, за които работят, получават по-високи възнаграждения. Още повече – ученето в друга държава разширява хоризонтите ни, обогатява ни с нови преживявания и социални контакти.

Въпреки всички тези позитиви, въпросът продължава да стои актуален – трябва ли моето дете на всяка цена да учи в чужбина? У дома също има добри възможности за образование и кариерно развитие. Отговорът на този въпрос ще трябва да откриете вие, заедно с вашето дете. Добра начална точка по пътя към това откритие е да се опитате да отговорите на въпроса – Каква е точната причина, поради която вашият син или дъщеря иска да учи в чужбина? Това ще ви позволи да обмислите и обсъдите всички възможни алтернативи, като не забравяйте да слушате и подкрепяте. Ето един примерен списък с въпроси, които е редно да бъдат обсъдени:

· Програмите в чужбина по-престижни ли са от тези у нас и ще дадат ли със сигурност по-добър старт в живота на младия човек?

· Път към имиграция ли е решението да се учи в чужбина?

· Какви са финансовите обвързаности свързани с ученето в чужда държава – заем, кредит, какви са условията за връщане? Какви са разходите за живот в съответната държава?

· На детето скучно ли му е в познатата му обстановка, липсват ли му достатъчно предизвикателства у дома?

Всички тези въпроси са важни, обсъждането им ще ви помогне да решите каква програма да изберете, в кое точно училище или университет. Поставете конкретни цели и ги следвайте. Убедете се, че избраната програма е достатъчно интернационална, за да не се чувства детето ви изолирано.

В резюме, за да си струва цялото усилие – емоционално и финансово ако искате, то трябва да отговаря максимално на вашите изисквания и да може максимално да ви помогне да постигнете целите, които сте си поставили, заедно с младия човек до вас.

(следва продължение)

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top