fbpx
Начало » Любопитно » Изкуствен интелект открива сърдечни заболявания

Изкуствен интелект открива сърдечни заболявания

  • netpro
  • 24 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Изкуствен интелект открива сърдечни заболявания
artificial intelligence benefits risk

Суперкомпютърът IBM Watson вече може да диагностицира сърдечни заболявания на конкретни пациенти, съобщава самата компания. Досега Watson даваше само насоки и съвети на лекарите, като преглеждаше огромните бази данни и анализираше потенциалните ефекти от дадено лечение при дадени условия.

С новите подобрения на технологията обаче, Watson вече може да анализира снимки, резултати от скенери и ултразвук и рентгенови снимки на конкретен пациент. Към тях може да се добавят други данни за пациента. Всичко това дава възможност на Watson да идентифицира сърдечни заболявания и да поставя диагноза. Освен това технологията може да открива пациенти, които са изложени на риск от развитие на сърдечно заболяване. Това ще позволи на лекарите да започнат превантивно лечение.

Първоначално Watson ще може да открива стесняване на кръвоносни артерии. Това ще позволява на лекарите да откриват навреме кога пациентите може да се нуждаят от допълнително лечение. В последствие технологията ще бъде доразвита и ще може да открива симптоми на сърдечен удар, атрофия, тромбове и проблеми със сърдечните клапи.

Технологията ще се тества още няколко месеца. След това IBM ще я направи достъпна за болниците. Основната цел на системата е да помогне на лекарите и пациентите да имат повече яснота какво е здравословното им състояние, да им даде повече спокойствие и време за реакция, ако това се налага.

Източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top