fbpx
Начало » България » За първи път в България близо 200 ученици ще участват в научен конгрес

За първи път в България близо 200 ученици ще участват в научен конгрес

  • bobi
  • 15 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за За първи път в България близо 200 ученици ще участват в научен конгрес

Близо 200 талантливи гимназисти ще се срещнат с науката по време на втория International Biomedical Congress Sofia и ще участват активно в практически уъркшопи. Мечтата на младежите да следват медицина може да започне да се превръща в реалност още преди да са завършили гимназия. Събитието ще се проведе от 17 до 19 ноември в Sofia Tech Park.

Конгресът за втора година представя най-големите научни постижения в сферата на медицината. Един от акцентите му тази година е програмата Junior Pre-course, която си поставя амбициозната задача да приобщи учениците към научното събитие. Целите на International Biomedical Congress (IBC Sofia) са да се покаже важността на проучванията на молекулярно ниво за подобряване на диагностичните методи, да се провокира новаторско мислене, да се даде път да авангардни идеи, е насочено към младите професионалисти в сферата на здравеопазването. Смелата идея в събитието да се включат и гимназисти от цялата страна се реализира за първи път и е пряк път към свързване на образованието с реалните практични умения.

“Мисията ни е да въведем участниците в света на науката. Да им покажем колко вдъхновяващо и мотивиращо може да бъде едно научно събитие. Да усетят академичността, която носи участието в конгреси и начина, по който това обогатява техните познания.”, казва Здравка Стоянова, организатор на Junior Pre-course.

В конгреса ще участват близо 500 студенти от България и Европа, което прави това събитие изключително значимо за нашата страна. “Да събереш на едно място 700 млади и мотивирани хора, които се интересуват от наука и искат да се развиват, е много трудно, но и много важно за развитието на медицината у нас.”, споделят организаторите

Junior Pre-course се фокусира върху създаването на вдъхновяваща среда за бъдещите студенти по медицина и молекулярна биология. По време на Конгреса учениците ще имат възможност да тестват своите практични умения с участие в уъркшопи, ще бъдат провокирани от лекциите на водещи имена в света на биомедицинските науки, ще участват активно в събитията и ще се запознаят с материала, който ще изучават през първата година на следването си.

Програмата предлага практика още преди започването на висшето образование и създава уникална възможност за учениците да мотивират своя избор на професия, да бъдат по-подготвени и целенасочени. Едно от основните предимства на програмата е създаването на среда за развитие и контакти – заобиколени от колеги, от учени и идеи, младите хора чувстват значимостта на професията и виждат ясно перспективите, които се отварят за тяхното професионално развитие.

“Ние сме достатъчно мотивирани и дръзки, за да сложим старт на това начинание.”, казват организаторите на IBC Sofia. Освен специалната програма за учениците, включваща уъркшопи и лекции, Junior Pre-course организира социални събития, които да създадат неформална и забавна среда за участниците, осигурява престоя им по време на конгреса и търси хора, които да подкрепят инициативата.

“Смисълът на цялата идея зад IBCS се състои в представянето на иновациите в науката в най-чистата им форма и разчупване на бариерите, които ни делят от непостижимото.”,споделя Спас Керимов, президент на IBS Sofia. В този контекст на конгреса срещата на учениците с науката медицина е едно от най-значимите му постижения.

International Biomedical Congress се организира с подкрепата на Първа инвестиционна банка, Асоциация на студентите изследователи, Студентски съвет на МУ София, Novartis, Сервие, Актавис, Асоциация на студентите по фармация, Александровска болница, Sofia Tech Park и Shopov Video&Television Production. Инициативат подкрепя и Теодор Тотев.

Медийни партньори на събитието са вестник “Dental Tribune”, сп. “Българска наука”, сп. “MedInfo”, сп. “BBC Знание”, CredoWeb, PharmMedia, clinica.bg, списание МД, e-zdravey.com и redmedia.bg.

Снимки от миналогодишното издание на International Biomedical Congress може да видите ТУК.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top