fbpx
Начало » България » Защо е важно да кандидатстваме за позиции, за които не сме квалифицирани?

Защо е важно да кандидатстваме за позиции, за които не сме квалифицирани?

  • bobi
  • 11 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Защо е важно да кандидатстваме за позиции, за които не сме квалифицирани?

На кого не се е случвало да попадне на обява за работа, за която да си каже „това е идеалната позиция за мен!“, но след като прочете изискванията, да се откаже, защото смята, че няма нужната квалификация? Обикновено след краткото вълнение следва тежка въздишка, разочарования и прехвърляне към следващата обява. На пръв поглед този ход може и да изглежда логичен, но се оказва, че далеч не е правилен. Защото има множество различни фактори, които биха повлияли на вашето назначение и които биха туширали липсата ви на конкретна експертиза. Ако не кандидатствате за такъв тип позиции, това е изпуснат шанс, който – съветват множество HR експерти – може да бъде потенциална възможност. Защо отмятаме с лека ръка тези възможности и защо не трябва – ето няколко вероятни отговора.

  1. Страхувате се да не бъдете отхвърлени

Колкото повече желаем едно нещо, толкова повече се боим от отхвърляне. Но помислете следното – ако не кандидатствате за позиция, която искате силно, но я подминете заради липсата ви на опит, то как ще се почувствате ако заложите „на сигурно“, изпратите документи за по-подходяща за вас работа и там не бъдете одобрени? Доста по-зле, нали? Защото ако решите да опитате и рискувате с нещо ново за вас, то ако не ви одобрят, вероятно ще си кажете: „Е, поне опитах. Следващия път, с малко повече късмет, сигурно ще успея“. Плюс, че винаги бихте могли да се свържете с рекрутъра и да поискате обратна връзка – какво не ви е достигнало, за да бъдете избрани? Върху какво трябва да поработите? Това дава страхотна мотивация и стимул, които биха могли да ви бъдат ужасно полезни.

  1. Съмненията ви надделяват и ви карат да се чувствате неадекватни

Това също е задължително колебание – автоматично мислим, че със сигурност има по-добре подготвени кандидати от нас и си казваме „Защо да си правя труда изобщо?“. Истината е, че определено има защо. Както казахме – квалификацията не е всичко. Има една точка, която е не по-малко важна, а именно:

  1. Човешкият фактор

Ако всичко опираше до експертиза и опит, маркирани подробно във вашето CV, нямаше да има интервюта, нали? Човешкият фактор е от огромно значение за всяка една компания и позиция, за която кандидатствате. Или иначе казано – така наречените „меки умения“. Огромна е вероятността на интервюто да блеснете с вашия характер и чисто човешки качества – ентусиазма ви към длъжността, адаптивността ви, присъствието ви, начина по който комуникирате, маниерите, дори мирогледа ви и отношението спрямо околните. Качествата, с които бихте могли да направите силно положително впечатление, са десетки и далеч не включват това доколко владеете Excel или имате опит в продажбите. Не е случайно, че повечето компании имат обучителен период, в който вие – ако покажете нужните качества – може да наваксате с всичко, което смятате, че ви липсва като опит и знание. Проявете креативност и нека всичко това бъде изказано в мотивационното ви писмо, съпътстващо всяка кандидатура, и положете усилия да стане ясно и по време на самото интервю. Твърде вероятно е кандидат, с нужния опит, но със слаби „меки умения“, да не е приоритетен кадър в сравнение с някой, който няма нужната експертиза, но показва потенциал за адаптивност и други качества, важни за работата в екип.

Разбира се, има ситуации, които граничат с абсурда и тук не става въопрос за тях (счетоводител да кандидатства за позицията на инженер, например). Но голяма част от пазара на труда днес е адаптивен, позволява бързо обучение и множество възможности за преквалификация. Рискувайте смело!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top