fbpx
Начало » България » Да срещнеш смъртта в очите на 14 и да обикнеш живота

Да срещнеш смъртта в очите на 14 и да обикнеш живота

  • bobi
  • 06 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Да срещнеш смъртта в очите на 14 и да обикнеш живота

Виктория е на 17 и обича да прекарва време във фитнес залата и да тича в парка.

Влече я икономиката, напук на родителите ѝ, които доскоро са таели надежда, че дъщеря им ще стане лекар.

Спортът е важна част от живота ѝ. Откакто се помни спортува. На 3-годишна възраст се качва на ски, години наред се занимава с плуване и тенис. Изпробва най-различни видове спорт. Преминава и през балета, който изиграва голяма роля в живота ѝ.

Балетът повлия самооценката ми и виждането ми за това, как трябва да изглежда женското тяло“, споделя Виктория.

Изречения от типа „трябва малко да поотслабнеш, за да ти стои по-добре трикото“ се забиват в съзнанието на младото момиче и го повеждат по тъмната пътека на диетите и безкрайното гладуване.

Всичко започва с една „тридневна войнишка диета“

Тогава Виктория е едва на 14 г. След три дни спазване на диетата, младият организъм е изгубил 2 кг от теглото си. Това кара тийнейджърката да удължи тридневната диета и да я превърне в седмична. Резултатите след 7 дни са още по-забележими.

Така, както при доста момичета на тази възраст, 14-годишната Виктория се вманиачава по диетите, а хората в училище и на улицата продължават да я насърчават да върви по пътя, по който е тръгнала, отбелязвайки, колко добре изглежда.

Започва да следва различни съвети за отслабване от интернет. Преминава от чайове и хапчета за отслабване, през различни хранителни режими, изключващи цели групи храни, и достига до момента, в който храната започва да я плаши и затова почти отказва да яде.

В най-тежкия период, когато бях и най-слаба, ядях само портокали и ябълки“, разказва Виктория.

Тя не спира да спортува, докато изпълнява жестоките диети, и дори си купува пътечка за вкъщи, за да може да изразходва всички калории, които е погълнала, а дори и повече.

За кратък период от време младото момиче сваля 23 кг

От 61 кг в началото, стигнах до 38 кг. Накрая ми беше трудно да ходя, бързо се изморявах…имах нужда постоянно да си почивам“, спомня си с болка Виктория.

Източник: Личен архив

Много хора биха се запитали „Къде са били родителите на това момиче?“. Отговорът е „вкъщи“, но не са можели да направят нищо. Виктория няма да забрави опитите на родителите ѝ да я накарат да яде. Те започват да я карат редовно да се тегли пред тях и ѝ слагат храна, която наблюдават как тя изяжда.

Но младите момичета, страдащи от анорексия, винаги намират начин да се отърват от „отровната“ храна. Виктория започва да цапа чиниите, докато родителите ѝ не са вкъщи, за да ги излъже, че е яла.

Един ден влиза в болница с ужасни стомашни болки. Оказва се, че на 14 г. вече има гастрит.

До този момент налице при Виктория са още много симптоми на анорексията – косата на младото момиче започва да пада изключително бързо, ноктите му започват да се чупят, появяват се хормонални проблеми, а студът започва да не я напуска.

„Сама се вкарах в болница и сама се запътих към смъртта“

Докато е в болницата на системи и може да се движи само с инвалидна количка, 14-годишното момиче вижда как пациент в напреднал стадий на рак издъхва пред очите ѝ.

Замислих се как хората умират от нещо, над което нямат контрол, а аз се запътих към смъртта, защото изгубих контрола в желанието си да контролирам всичко и да съм перфектна“, споделя Виктория.

Смъртта на този пациент връща Виктория към живота. От този ден нататък тя започва да се бори да върне себе си. Възстановяването ѝ продължава и до днес и ще продължава през целия ѝ живот, въпреки че вече се чувства добре.

С фитнес, здравословно хранене и балансираност

Виктория се връща към нормалния начин на живот – живот без диети и глад. Тя вече си е възвърнала нужните килограми с дългогодишни усилия, а от няколко месеца и нивата на хормоните ѝ са се нормализирали. Косата ѝ сияе, ноктите ѝ не се чупят, а усмивката не слиза от лицето ѝ.

Пътят, който е изминала на тази крехка възраст, я кара да създаде своя профил Инстаграм, за да помогне на хората като нея и да покаже на младите момичета, че човек може да изглежда добре без да гладува.

След като завърши училище Виктория иска да се занимава с икономика, но това съвсем не означава, че ще спре да се интересува от здравословния начин на живот и тренировките. В плановете за близкото ѝ бъдеще вече са курсове за фитнес инструктор и диетолог.

Виктория се среща със смъртта, за да обикне живота. Тя получава своя втори шанс, защото е имала късмета и волята, които за жалост много момичета нямат. Всяка година голям брой млади момичета губят животите си или нанасят необратими щети върху тялото си с диети. И ние не чуваме за тях. Те гаснат тихо и изчезват, превръщайки се в жертва на суетата, стереотипите и мълчанието.

Според Виктория това може да се предотврати. Ако се говори достатъчно за проблема, ако в обществото спрат да се налагат нереалистични представи за красотата на женското тяло, само ако… много момичета още щяха да са сред нас. Жените трябва да започнат да се идентифицират с качества, а не с външност, смята младото момиче, достигнало до този извод по трудния начин.

На въпроса „Какво послание искаш да отправиш към младите жени?“

Виктория отговаря така:

„Приемете се такива, каквито сте. Обичайте се такива, каквито сте. Не се стремете да сте перфектни, а да се надграждате. Бъдете себе си и намерете баланса.“

Източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top