fbpx
Начало » Любопитно » Да спрем да се фокусираме върху недостатъците си: Ето как

Да спрем да се фокусираме върху недостатъците си: Ето как

  • bobi
  • 04 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за Да спрем да се фокусираме върху недостатъците си: Ето как

Фокусирането на вниманието върху собствените ви недостатъци не е акт на честност или начин да сте по-наясно кои сте. Самооценката е важна, за да се учите от грешките си, но безмилостното критикуване може да бъде унищожително.

Това, което не взимате под внимание е, че прекалената самокритика далеч не е път към растеж. Вманиачаването върху вашите грешки не ви прави по-добри, а ви наранява. Това е форма на самонараняване, която завършва с ограничаване на действията, като същевременно увеличава вашата несигурност.

Защо поддържате този навик? Има две възможни причини:

  • По образец 

Вие сте имали детство, в което критиката е била главният герой. Усвоили сте идеята, че е правилно да посочвате грешките си и да се изправяте пред тях. Фокусирането твърде много върху собствените ви недостатъци е в съответствие с тази идея.

  • Несъзнавано чувство за вина 

Има нещо в живота ви, за което се чувствате засрамени или виновни, но не го осъзнавате. Възможно е да сте направили или да сте искали да направите нещо, което смятате за осъдително и тежката самокритика е начин да се наказвате постоянно.

Фокусирането твърде много върху собствените ви недостатъци може да е нещо, което смятате за напълно нормално. Дори може да не осъзнавате, че го правите често. Как тогава да разберете дали попадате в саморазрушителен модел или просто искате да сте наясно с грешките си?

Следните признаци показват, че сте прекалено критични към себе си:

  • Латентна вина

Винаги, когато се случи нещо негативно, си мислите, че сте могли да направите нещо, за да го предотвратите.

  • Огромно себеизискване 

За да смятате, че нещо, което сте направили, е правилно, то всъщност трябва да е перфектно. Ако не е, го смятате за провал.

  • Не се поздравявате

Ако сгрешите, ще обвините себе си, но ако направите нещо правилно, просто ще го оставите да си мине, сякаш нищо не се е случило.

  • Крайност

Или бяло, или черно. Ако не сте постигнали всичко, това означава, че не сте постигнали нищо.

  • Сравнявате се с другите
  • Страхувате се от рискове

Смятате, че да си простите е снизходително към себе си и че това е неприемливо

Самосъжалението е несправедливо заклеймена дума, тъй като често се свързва с жертва. Всъщност да бъдете състрадателни към себе си е почти задължение. Това означава да проявите солидарност със себе си, да имате разбиращо отношение към грешките си и да си простите.

Да изпитват самосъжаление към себе си няма да се превърне в пречка за вас и мечтите ви. Точно обратното. Ако укрепите образа, който имате за себе си и вместо да се фокусирате твърде много върху собствените си недостатъци, решите просто да се доверите на знанията и уменията си, е много вероятно да постигнете по-големи постижения във всички аспекти на живота си.

Самосъстраданието спонтанно мотивира и насърчава положителни промени във вас самите. Вместо това, строгата и прекомерна самокритика само ви унищожава и намалява шансовете да продължите напред. Като се научите да бъдете добър приятел на себе си, печелите много повече, отколкото ако се държите като собствения си палач.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top