fbpx
Начало » Любопитно » Да отида или не … в библиотеката

Да отида или не … в библиотеката

  • netpro
  • 13 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Да отида или не … в библиотеката
interior-of-library

Библиотеката е вълшебно място. Вярно е, че по време на средното и висшето образование тя е по-скоро необходимо зло, но лично аз предпочитам да гледам на нея като врата към друг свят. Кой точно друг свят? Ами, който си изберете- има много, за всеки поне по един.

Няма да започна да ви обяснявам как „мишката изяде книжката”. Няма да ви казвам колко е лош интернет, защото ни дава всичко наготово. Но искам да споделя с вас 10 причини да отидете в библиотеката все пак, както и 10 такива да не стъпите никога повече на подобно място. Човешки причини. 

10 неща, които отблъскват от библиотеките

1.      Гардеробът. Дали няма да изчезне нещо? Къде да оставя ценностите и портмонето си? Колко още въпроси си задавате докато гледате закачалките с чанти, често оставени без надзор?

2.      Липсата на усмивки. Не е особено приятно да срещате намръщени лица там, където „Добър ден” и усмивка са просто задължителни. За служителите на гардероб и в заемна служба най-вече.

3.      Необходимостта да минете през няколко гишета, докато стигнете до желаната книга.  Гардероб, заемна служба, попълване на заемна бележка, чакане да бъде изпълнена поръчката… А времето е ценен ресурс.

4.      Невъзможността да се ориентирате и да намерите сами заглавието, което търсите. Ето че сте наясно със себе си и знаете точно какво ви се чете. Стигате до сектора с желания жанр, но там или подредбата е нелогична, или най-малкото липсват знаци, които да ви помогнат да открите логиката й.

5.      Служителите, които не ви помагат. А по принцип са там за това…

6.      Снизходителното отношение на служителите. Те успяват да ви накарат да се чувствате глупави, с ниско ниво на обща култура и неинформирани само с един поглед.

7.      Липсата на електронен каталог на свободен достъп. За съжаление все още има библиотеки, в които до електронния каталог се достига само чрез вътрешната мрежа и, за да разберете има ли го вашето заглавие, задължително трябва да попитате библиотекаря.

8.      Често отказваща електронна система. За да са в крак с времето, библиотеките вече работят с електронни картони. Често обаче се получават сривове в системите, които възпрепядстват обслужването на читатели.

9.      Таксите за регистрация. Макар че по-правилното в случая е съотношението такса за регистрация- качество на обслужване и богатство на фонда.

10.  Състоянието на книгите. Една от причините да се отчисляват книги от фондовете на библиотеките е амортизацията и е важно това да се случва навреме, защото за никого не е приятно да гони страниците на разпадаща се книга в метрото например. Поддържането, въпреки че книгите минават през много ръце, също не е сложно. Изисква само подлепяне на някоя и друга скъсана страничка, още преди да е станало късно по възможност, и много любов.

И 10, които привличат.

1.      Ароматът. Библиотеката мирише. На стари книги, на дървен под, на скоро пребоядисани рафтове… И още на какво…?

2.      Разнообразието. В големите библиотеки можете да намерите книги от практически всяка област, независимо дали търсите научна или художествена литература. А липсата на конкретно заглавие пък може да се превърне в повод да се поразровите за нещо подобно и да откриете вдъхновение.

3.      Читалните. Тишина, спокойствие, звук от прелистване на книги… Жалко само, че картинката не може да бъде допълнена и от чаша горещ шоколад…

4.      Запазените ретро-каталози. Факт е, че електронните каталози, които се използват днес във всяка библиотека са много по-функционални, но има нещо особено романтично в отварянето на чекмеджета от лакирано дърво и търсенето сред малки картончета, напечатани на пишеща нашина.

5.      Помещения, пълни с книги. И още книги… Колкото и да е трудно откриването на конкретно заглавие или автор, самото усещане, че сте заобиколени от книги, истински, които могат да се пипнат, помиришат и усетят като част от физическата реалност, е наистина вълшебно.

6.      Стълбите. Като тази на Бел от „Красавицата и звяра”. Или изобщо като в приказките- дървената стълба, която ви помага да достигнете до любимата книга, сгушила се високо на рафта и чакаща само и единствено вас.

7.      Възможността да срещнете нови хора. И да обмените заглавия, коментари, препоръки за книги и за живота изобщо.

8.      Времето е спряло. В библиотеката всичко си има свои закони. Дори и времето- там никой за никъде не бърза, безвремието е заразно, а в нашето разграфено до секундата ежедневие определено имаме нужда от това.

9.      Изложбите. Всяка голяма библиотека ги организира- във връзка с чествания, годишнини или просто защото има някоя особено ценна колекция, която да покаже. 

10.   Редките и ценни издания. Всяка библиотека има такъв фонд, до който можете да се докоснете. Независимо дали става дума за крехки ръкописи или старопечатни книги, усещането е незаменимо.

Автор: Евелина Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top