fbpx
Начало » България » Готов е проектът на стандарта за усвояване на българския език

Готов е проектът на стандарта за усвояване на българския език

  • netpro
  • 07 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за Готов е проектът на стандарта за усвояване на българския език

  Проектът на държавния образователен стандарт за усвояването на българския книжовен език е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието и науката.

  Стандартът урежда усвояването на езика от всички деца и ученици, за които българският не е майчин – от етническите малцинствени групи, деца на чужди граждани, които работят у нас, или на бежанци. Стандартът регламентира и усвояването на езика от децата на българите в чужбина.

  За децата, чийто майчин език не е българският, се създават и допълнителни условия, извън обучението по учебен план. Предвижда се безплатно допълнително обучение – допълнителни учебни часове в училище или през лятната ваканция. Подкрепата включва според потребностите на всяко дете и консултации, занимания по интереси, библиотечно-информационно обслужване и логопедична работа.

  Допълнително обучение по български език като чужд за подкрепа на приобщаването на учениците мигранти и бежанци се провежда индивидуално или в група.

  В детската градина  се предвиждат допълнително 2 часа седмично при целодневно обучение и един при полудневно. Стандартът регламентира продължителността на допълнителното обучение по български език:

1. За ученици в начален образователен етап – 90 учебни часа, по 3 часа седмично;

2. За ученици в прогимназиален етап – 120 учебни часа, по 4 часа седмично;

3. За ученици, обучаващи се от VIII клас до класа, в който навършват шестнадесет години – 180 учебни часа, по 5 часа седмично.

  Децата на българите в чужбина учат български език и литература от I до ХII клас по програми с редуциран брой часове. Те се разработват на основата на утвърдените програми за обучение по български език и литература в съответствие с държавния образователен стандарт за  общообразователната подготовка. В тези програми акцентът е върху езика, но се изучава и литература.

  Стандартът за усвояването на българския книжовен език не определя обучението по български език и литература в рамките на общообразователната подготовка в I – XII клас. Това вече е уредено в стандарта за общообразователната подготовка, приет с наредба през ноември 2015 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top