fbpx
Начало » България » В Софийския университет се състоя премиерата на „Живот и слово праведного Климента“

В Софийския университет се състоя премиерата на „Живот и слово праведного Климента“

  • netpro
  • 22 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за В Софийския университет се състоя премиерата на „Живот и слово праведного Климента“
uti-3

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна единственият по рода си в международен мащаб седемдневен театрален проект „Живот и слово праведного Климента“. Проектът се финансира със съдействието на Министерството на културата и Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През изминалите дни студентите на Софийския университет, граждани и гости на столицата имаха възможност да се докоснат до „Слово за Рождество Христово“ и „Слово за Богородица“ в пространствата на Богословския факултет и Университетската библиотека.

Сценичната визия бе провокирана от познати и недотам познати ритуали, празници и мистична обредност. По всичко спектаклите напомняха за тайнство, литургия, въплътена в слово, жест, усещания, докосвания, трепети във физическото и духовното, осветено от православното и християнското. Това са едни своеобразни литургии, пласиращи се колкото в лоното на религиозното, толкова и в лоното на светското – две неотделими една от друга нагласи в живота и творчеството на св. Климент Охридски.

С размах големият български актьор Стефан Попов пресъздаде словата на нашия учител – св. Климент, с телата си му акомпанираха Петя Йосифова, Георги Арсов и Валерия Димитрова, а с гласовете си – хорът на Националната гимназия за древни езици и култури.

До края на 7-дневните театрални премиери предстоят:

„Слово за Лазар“ – понеделник, 21 ноември, от 17:00 часа, Северно крило на Ректората, складови помещения в мазето;

„Слово за възкресението“ – вторник, 22 ноември, от 17:00 часа, Биологически факултет, Централно фоайе;

„Слово за Светите тайни и Светото причастие“ – сряда, 23 ноември, от 17:00 часа, Музей на Софийски университет;

„Слово за Светата троица и Сътворението“ – четвъртък, 24 ноември, от 17:00 часа, Фоайето към Аулата на Софийския университет;

„Слово за словата на Св. Климент“ – събота, 26 ноември, от 18:00 часа, Театър-лаборатория „Алма Алтер“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top