fbpx
Начало » България » Българчета с шест медала по математика

Българчета с шест медала по математика

  • netpro
  • 01 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за Българчета с шест медала по математика

  Българският олимпийски отбор по математика се завърна от Младежката балканска олимпиада с шест медала, сред които 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови.

  „Постиженията тази година са изключително високи. Голям повод за гордост е златният медал на Евгени Кайряков, който също така е втори сред 124 състезатели в общото класиране на олимпиадата“, коментират от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

  Тази година престижното състезание се проведе от 24 до 29 юни в Слатина, Румъния. Участие взеха 11 балкански държави и 9 гостуващи държави от цял свят, сред които Индонезия, Франция, Саудитска Арабия, Филипини и други. България се нареди на четвърто място в отборното класиране след Турция, Румъния и Сърбия.

  България участва в Младежката балканска олимпиада от основаването й  през 1997 г., като за този период се е сдобила с 36 златни, 61 сребърни и 22 бронзови медали, благодарение на младите български математици. За изминалите 20 години отборът присъства 14 пъти в челната тройка на отборно класиране, от които 6 пъти завоюва и първото място. Състезателите са ученици от 7., 8. и 9. клас. Те peшaвaт 4 зaдaчи oт oблacти aлгeбpa, гeoмeтpия, тeopия нa чиcлaтa и ĸoмбинaтopиĸa.

Отборът, който донесе на България изключителен успех, е в следния състав:

1.       Евгени Кайряков – златен медал и второ място в класацията сред 124 състезатели, 8. ĸлac, СMГ

2.       Виктор Балтин – сребърен медал,  8. ĸлac, ΠMГ Бypгac

3.       Иво Петров – сребърен медал,  8. ĸлac, CMГ

4.       До виет Къонг – сребърен медал,  7. ĸлac, CMГ

5.       Кристан Минчев – бронзов медал,  ΠMГ Бypгac

6.       Светлин Лалов – бронзов медал,  7. ĸлac, CMГ

  Ръководител на отбора е проф. Сава Гроздев, преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Заместник-ръководител е Ирина Шаркова, преподавател по математика в Първа частна математическа гимназия.

Източник: БГНЕС

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top