fbpx
Начало » България » Близо 60 000 първокласници влизат в класните стаи

Близо 60 000 първокласници влизат в класните стаи

  • bobi
  • 14 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Близо 60 000 първокласници влизат в класните стаи

Близо 60 000 първокласници ще влязат в класните стаи през тази учебна година, така беше и предходните години. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV.

На въпрос дали трябва да има телефони в час, министър Вълчев отговори: „Мобилни телефони и разговори – не, дисциплината е важна за придобиване на знания. Мобилни устройства и учене чрез тях – да, все пак знаем, че днес цифровите технологии променят както живота ни, така и начина на учене. Този дебат го водихме с колегите министри на образованието в рамките на Европейския съюз и това, което надделява като политика в другите европейски страни, е обучение чрез информационни технологии така, че да не бъде за сметка на социално-емоционалните компетентности“.

Министър Вълчев обясни, че е по отношение на мобилните телефони различите учители тестват различни подходи. „Директорът на 51 СУ ми казва, че е пробвал и едното, и другото – първо да забрани телефоните, а след това да ги разреши. Факт е, че когато телефоните са били разрешени, резултатите са много по-добри – с важното уточнение те да се ползват за целите на учебния процес. Решението на проблема с ползването на телефони в час е налагане на дисциплина от страна на учителите и училището. Законът трябва да се спазва“, коментира още образователният министър, цитиран от агенция „Фокус“.

На въпрос дали МОН е инвестирало достатъчно, за да има дигитално образование, Вълчев отговори: „Поехме ангажимент всички училища да имат безплатен wifi. В момента близо 1100 училища имат такъв, който покрива минимум 80% от класните стаи. Ще правим и т.нар. образователен облак – отворен достъп до образователно съдържание“, каза още той.

„Тази година финансирахме шкафчета за близо 130 000 ученици, а ще финансираме и още. Вече имаме осигурен достъп и до електронно четимите учебници. Разделяме и най-големите учебници на две – нещо, което обаче ще влезе в сила от следващата учебна година. Препоръчваме и на училищата да оптимизират учебното съдържание, така че средно дневно децата да не носят учебници за 6 дисциплини, а за 4“, обясни Вълчев.

Източник: https://www.actualno.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top