fbpx
Начало » България » Близо 50% от българските родители подготвят децата си за образование в чужбина

Близо 50% от българските родители подготвят децата си за образование в чужбина

  • bobi
  • 25 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Близо 50% от българските родители подготвят децата си за образование в чужбина

Все повече родители, близо 50%, обмислят възможност за продължаване на образованието на децата си в чужбина. Те обикновено започват да подготвят наследниците си още от 9 – 10-годишна възраст, съобщават от консултантска агенция ЕДЛАНТА. Най-често тази подготовка стартира с краткосрочни летни езикови ваканции, а след това преминава през по-интензивни курсове и програми с академична насоченост, които съчетават обучение по чужд език с отделни предмети или изпитна подготовка.

У нас най-предпочитаните езици за изучаване в ранна детска възраст са английски, немски, испански и френски. През последните години има засилен интерес към руски и японски, предимно в периода на последните години от средното образование, особено от деца, които изучават тези езици в специализирани паралелки в гимназията.

Най-предпочитаните дестинации за езикови ваканции са предимно в Европа, докъдето има директни и редовни полети на авиокомпаниите. Изборът зависи и от целта на летния езиков курс. Испания, Малта, Кипър, Португалия и Франция са предпочитани от тези, които желаят да съчетаят полезното с приятното. Интерес към Англия и Германия имат предимно ученици, които обмислят да продължат образованието си в тези държави.

Напоследък често търсени от родителите на тийнейджърите са така наречените „специализирани“ ваканции, които съчетават интензивно чуждоезиково обучение с изучаване на отделни предмети (напр. математика, химия, биология, компютри, кодиране, изкуства и др.). Все по-популярни стават и т.нар. ,,taster“ програми, по време на които учениците посещават лекции, дискутират на специализирани теми и са потопени максимално в университетски тип атмосфера. Целта е да разберат дали специалности като право, политология, икономика, инженерни науки, медицина, мениджмънт, програмиране, журналистика и др. са подходящи за тях и биха отговорили в бъдеще на очакванията им. Тези програми предполагат по-задълбочено владеене на езика, както и зрялост на самия кандидат. Най-ранната възраст за специализирани езикови ваканции в чужбина е 13 години, а най-популярни са сред младежите на възраст 15-17 г.

Източник:

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top