fbpx
Начало » Бакалавър » Яна Вангелова от НПСС: „Сезирахме министър-председателя за евростипендиите“

Яна Вангелова от НПСС: „Сезирахме министър-председателя за евростипендиите“

  • netpro
  • 17 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Яна Вангелова от НПСС: „Сезирахме министър-председателя за евростипендиите“
mon

През изминалите дни в медийното пространство се заговори усилено за старта на проект „Студентски стипендии”, който се реализира по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Подготовката за „Студентски стипендии” стартира през 2014 година и още тогава НПСС недвусмислено реагира и не веднъж заяви своето несъгласие и протест срещу параметрите на проекта и идейната му концепция за разделяне на студентската общност.

В същото време НПСС постоянно апелираше и сигнализираше компетентните органи, че е нужна промяна в цялостната политика на държавата по отношение на студентските стипендии. Това може ясно да се види и в изготвяните от НПСС експертни становища. Още през януари 2014 година органът е изразил своите притеснения в становище, изпратено до тогавашния министър-председател и тогавашния министър на образованието и науката, касаещо условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации. През април 2015 г. НПСС изготви поредно експертно становище и подробен анализ на ситуацията относно стипендиите на студентите в страната, което бе изпратено до Комисията по образование и наука, Министъра на финансите, Министъра на образованието и науката и редица компетентни институции с цел да засили интереса и обърне внимание към назряващия проблем в политиката на българската държава за предоставянето на стипендии.

„Събитията от последните дни не само са очаквани, но и създават впечатлението, че държавата е абдикирала от своята отговорност, не само да подпомага активните студенти с високи постижения и резултати, но и създава усещането, че студентската младеж е на последно място сред приоритетите й.“ – заяви Яна Вангелова от НПСС.

От проведената вчера среща с министъра на образованието и науката  и експерти, която бе инициирана по искане на Националното представителство на студентските съвети, стана ясно, че МОН е отворено за диалог със студентите и засегнатите страни и предстои сформиране на работна група от експерти в областта. В рамките на срещата бяха обсъдени възможни сценарии за излизане от  създалата се ситуация, като мнението на НПСС бе изслушано. През годините Националният студентски орган е заявявал многократно готовността си да бъде партньор на институциите при подготовката и реализирането на промени в системата на висшето образование и сега отново настоява си да бъдем активната част от процесите, стана ясно в хода на разговорите.

От НПСС заявиха,  че някои от предложенията на МОН са не до там обмислени,  предвид че българските висши училища са държавни и частни и те разполагат с различен финансов ресурс. Предложение от рода на „ВУ да отделя част от бюджета си за стипендии“ трябва предварително да бъде обсъдено с всяко едно от висшите училища в страната.

„Категорично заявяваме, че ще продължим да работим за решаване на проблема и всички студенти да имат равен достъп до стипендии. Излезлите в медийното пространство текстове, че сме доволни от проведената среща и ще се съгласим с решението на МОН са далеч от реалността и се надяваме нашите колеги да не обръщат внимание на поредните спекулации от страна на някои медии.

За нас е важно в този труден момент да имаме подкрепата на студентската общност, ръководствата на висшите училища и партньорите ни, с които заедно да търсим най-правилното решение.“ – продължава изявлението на Яна Вангелова, председател на НПСС.

Затова НПСС, счете за необходимо да сезира министър-председателя – Бойко Борисов, ресорния вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, и Парламентарната комисия по образование и наука за случващото се с проект „Студентски стипендии”.  Същите бяха изложени още вчера, 16.05.2016 година, на проведена среща в Министерски съвет.

 

Томислав Дончев пое ангажимента в сряда да се направи последваща среща, на която да информира студентите за възможностите за разрешаването на проблема.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top