fbpx
Начало » Средно образование » Кандидатстване средно образование » Ще бойкотират ли децата учебния процес

Ще бойкотират ли децата учебния процес

  • netpro
  • 12 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Ще бойкотират ли децата учебния процес
sniag

Както вече стана ясно, от днес учебният процес в по-голямата част от страната е възстановен, макар и с намалени часове до второ нареждане. Факт е обаче, че до уикенда остават само два дни, а в четвъртък учениците вече мислят за свободните събота и неделя. И като добавим и почти трите седмици, в които сутрешните аларми са останали изключени, картината става още по-неприятна за децата, а и за родителите им.

Докато се притесняваха дали ще им отнемат дни от ваканцията, учениците се надяваха да се върнат по класните стаи възможно най-скоро. Сега обаче, след като стана ясно, че законът предвижда до 7 дни, които няма да се отучват, а МОН даде и официално изявление по темата, децата се успокоиха и съвсем не им се тръгва на училище.

Много родители също не виждат смисъл в тези два учебни дни и са съгласни да подарят още два дни почивка на учениците вкъщи. Изобщо, сезонът и климатичните условия навън предлагат много оправдания да не излезете от къщи, да се настаните на дивана с чаша чай и да гледате снега през прозореца. Но, най-вероятно повечето деца няма да изберат този вариант. Разбира се, няма да отидат и на училище, ще се наспят и ще предпочетат да се съберат със съученици и да се забавляват вместо да станат в ранни зори и да отидат в час. Намалените часове са допълнителен аргумент в полза на оставането извън класните стаи- възниква въпросът „Какво ще наваксат за толкова малко време?“.

Информацията и начинът, по който се подава тя, също дават възможности за саботаж на учебния процес- както за умишлен, така и за неволен. Всяко училище само определя началния час на часовете, но има нещо общо, което се наблюдава при всички, особено в разписанията за втора смяна- първият час започва значително по-рано. А дали всички ученици ще разберат за тази промяна- със сигурност не. И ще има и наистина неразбрали, и забравили, и „неразбрали“.

И, поредното възможно последствие от малкото присъстващи в клас ученици- възможността от МОН да следват логиката „няма деца -> децата са болни -> има грип -> има нужда от грипна ваканция“ и така да се наложи впоследствие да се прибягва до мерките, които наскоро описах в коментар на www.studyabroad.bg .

Изводът от казаното до тук е, че отношението на ученици и родители към тези два учебни дни е наистина противоречиво. Че ще има малко деца по класните стаи е ясно. Надявам се само от МОН да отчетат правилните причини и да не превърнат останалата част от учебната година в хаос от учебни и неучебни дни.

Материал на Ева Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top