fbpx
Начало » МВА » Шотландия – MBA програми

Шотландия – MBA програми

  • netpro
  • 31 юли 2015
  •  Коментарите са изключени за Шотландия – MBA програми

Защо да изберете МВА

Един от най-преките пътища до успеха в света на бизнеса според мнозина е MBA курс, който ви подготвя за всички предизвикателства, пред които би ви и изправила мениджърска позиция в големия или средния бизнес. Великобритания е една от най-честите дестинации за българите, решили да учат MBA.

Тези програми са направени, за да създават лидери. Студентите обикновено вече имат натрупан известен опит, а това прави курсовете още по-полезни, тъй като всеки може да учи от другия. Голяма част от студентите в тези курсове във Великобритания са чужденци – това гарантира още по-добри възможности за завързване на полезни контакти в днешния глобализиращ се свят.

МВА курсовете се докосват до различни дисциплини: психология, социология, икономика, счетоводство и финанси. Кадрите излизат с широк набор от знания, които бързо могат да приложат и в практиката си. Съвместната работа е ключова във всеки един МВА курс – интерактивни семинари, групови работи и проекти са само част от методите използвани за разширяване на междуличностните умения на студентите.

Защо да изберете Шотландия

Очаквано, програмите не са евтини – във Великобритания цените им стартират от £17,000. От друга страна обаче, средната годишна заплата на завършилите ги е £80,000, така че таксата може да се приеме като инвестиция в бъдещето.

Шотландия, освен с изключителната си природа, печели студенти и с добре развития си финансов сектор и нефтена индустрия. Въпреки последиците от фиансовата криза и референдума през 2014, който показа, че шотландците не искат да имат самостоятелна държава, а предпочитат да останат част от Обединеното кралство, местният бизнес изглежда се съживява, а това значи, че и студентите в района ще се радват на по-добри възможности.

Образованието

Две от най-големите бизнес училища в Шотландия са това в Единбург и в Стратклайд. През 2012 бизнес училището на University of Strathclyde  изпадна от класацията на Financial Times за най-добри МВА програми. За сравнение, през 2008 курсът е заемал престижното тридесето място. Една от възможните причини са лошите студентски стажове по време на кризата. През 2013 обаче програмата отново се завръща в класацията и получава 71 място.

Една от основните цели на бизнес училището на Единбургския университет е да развие умения за стратегическо лидерство сред студентите си, които завършват MBA програма. Преподавателите им помагат да придобият нови умения за разбиране на бизнес света: как се създава добавена стойност чрез иновации и маркетинг, как се изработват стратегии, как се измерва представянето и как организациите трябва да се управляват по време на промяна, са само част от въпросите, чиито отговори търсят студентите. Всеки випуск от курса пък има над 400 години опит помежду си.  Алумните на МВА курса на Единбургския университет са над 3 600 човека, разпръснати в над 90 страни по света – контактите с останалите абсолвенти със сигурност ще ви помогнат в бъдещето кариерно развитие.

Шотландия е дом на още две международно признати бизнес училища: това в университета Robert Gordon в Абърдийн и Adam Smith Business School към Глазгоуския университет.

Реализацията

Ако планирате да останете в Шотландия след като завършите МВА програмата си, страната предлага редица възможности в няколко интересни индустрии. Нефтената индустрия, която дава  работа на над 200 000 души в Шотландия и допринася над $25 милиарда годишно към брутния вътрешен продукт на Велкобритания, привлича много студенти от университета в Абърдийн, където се преподава една от малкото програми на Острова, насочени именно към нефтена и газодобивна индустрия.

Въпреки, че за прием в специализираната програма по нефтен и газ мениджмънт се изисква предишен опит в сферата на енергетиката, много студенти без подобен опит успяват да намерят добри позиции в сферата, завършвайки обикновени MBA курсове.

Но енергетиката далеч не е всичко, което страната предлага. Традиционните кариерни пътища в областта на консултирането и финансите са сред най-предпочитаните от завършващите МВА в Едунбург. Шотландската столица е вторият най-голям финансов център във Великобритания и предлага редица възможности.  Градът предлага и редица възможности за развитие на старт-ъп сцената, където ще може да използвате креативността си, за да създадете нещо свое.

Където и да изберете да учите МВА курс, той със сигурност ще отвори много нови врати пред вас. Английският език, добрата репутация и вълнуващите възможности, които региона предлага, правят обаче Шотландия една от най-предпочитаните дестинации.

Университети, предлагащи MBA програми в Шотландия:

Aberdeen Business School

Heriot-Watt University – Edinburgh Business School (EBS)

University of Strathclyde – Strathclyde Business School

University of Edinburgh Business School (UEBS)

University of Glasgow – Adam Smith Business School

Edinburgh Napier University

University of Dundee – Centre for Energy, Petroleum and Mineral Law and Policy (CEPMLP)

Queen Margaret University

University of Stirling

University of Aberdeen Business School

University of Abertay Dundee – Dundee Business School (DBS)

Glasgow Caledonian University – Glasgow School for Business and Society

University of the West of Scotland (UWS)

Материал на Юлия Кошаревска

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top