fbpx
Начало » Бакалавър » Шотландия потвърди безплатното обучение за студенти от ЕС и за следващата учебна година

Шотландия потвърди безплатното обучение за студенти от ЕС и за следващата учебна година

90167911 scotlandeuflagsafp

На 24. март зам. министър Джон Суини потвърди официално продължението на безплатното образование е в Шотландия за студенти от ЕС за учебната 2018-19 за целия курс на обучение.

В изявлението си Джон Суини подчерта готовността на държавата, част от Обединеното Кралство да приеме всички граждани на ЕС, които са избрали  да учат, работят и живеят в Шотландия.

След несигурността, причинена от правителството на Обединеното кралство от трудния Brexit и предстоящото задействане на член 50,  г-н Суини успокои кандидатите за учебната 2018-19, че срокът на отпусканата помощ от правителството се удължава и за следващата учебна година.

При посещение в среща студентите от университета в Дънди, г-н Суини заяви:

„Горд съм, че Шотландия е желана дестинация за студенти от ЕС и аз се радвам да дам допълнително успокоение, като потвърдя, че подкрепата от правителството на Шотландия за висше образование ще продължи и за тези, които ще започнат обучението си през 2018-19 учебна година.

Въпреки това, не мога да скрия безпокойството си от отказа на британското правителство да даде сигурност на гражданите на ЕС, които понастоящем пребивават в Шотландия, че правата и статутът им ще бъдат запазени и след задвижване на процедурата по Brexit.

 Студенти от ЕС с право имат опасения за всяка промяна в статуса си в течение на курса на обучение.  Тези студенти заслужават сигурност и увереност във факта, че безплатното обучение ще продължи до края на следването им, поради което съм тук за да потрърдя този факт официално”, допълни още Суини в изявлението си.

 

Източник: news.gov.scot

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top