fbpx
Начало » Бакалавър » Шест причини да останеш да учиш в България

Шест причини да останеш да учиш в България

  • netpro
  • 28 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за Шест причини да останеш да учиш в България
o 1310881482 nevski1

  Днес образованието ни се променя с изключително бързи темпове под влиянието на новите технологии и въвеждането на нови педагогически методи. В България има модерни и развиващи се висши училища, които могат да съперничат на образованието в редица европейски университети. Българското образование е готово да реагира адекватно на нуждите на новите поколения и да им даде качествено обучение, поднесено по различен начин. „Промените, които наблюдаваме, далеч не са само технологични. Става въпрос за цялостно преосмисляне на ролята на образованието в обществото ни и превръщането на образователните институции в партньори на студентите, посветени преди всичко на изграждането на успешни личности, конкурентни на пазара на труда“ – казва Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Тя описва шестте причини, заради които българското образование е все по-предпочитано.

Нови технологии

  Новите дигитални възможности за комуникация променят живота ни с бързи темпове и образованието безспорно е сред най-чувствителните зони в този процес. През последните години редица университети, както в Европа, така и в

  България, въведоха онлайн обучение. Паралелно с това все повече стартиращи фирми предлагат допълнителни възможности за достъп до познание. С навлизането на мобилните образователни приложения, както и на нови технологии (виртуалната реалност и „разширената реалност“), това влияние ще се засили осезаемо. ВУЗФ отива още по-далече в плановете си в тази насока с оборудването на първата по рода си у нас зала, изцяло пригодена за т. нар. телепрезънс обучение. Технологичната платформа на практика позволява на университета да организира лекции с преподаватели от всяка точка на света, без да се налага тяхното физическо присъствие на място, а подобен подход разширява значително възможностите да достъп до уникално познание. 

  Тези технологии позволяват да придобиваш знания на световно ниво без да напускаш пределите на България и в същото време да придобиеш международна диплома или сертификат. Много подобни са  програмите на ВУЗФ със Шефилдския университет. След завършване на образованието си студентите придобиват две дипломи – от ВУЗФ и от Шефилд, UK. Студентите, които се обучават в тези специалности, ако желаят, могат да се дипломират във Великобритания, без да се посетили и една лекция там. Това е доказателство, че образованието, преподавано тук,  отговаря  изцяло на британските високи образователни критерии.

По- големи възможности за  реализация след дипломирането

  Все повече се обръща внимание върху реализацията на студентите след дипломирането им. Ако досега университетите са били съсредоточени предимно върху организирането на лекционния процес, упражненията и последващите изпити, занапред акцентът в дейността им ще се измести върху това, как ще се реализират техните студенти след завършването си. Това е един от основните фокуси и във Висшето училище по застраховане и финанси. 

  Неслучайно голяма част от преподавателите тук са практици, които мотивират и подпомагат студентите в тяхната професионална реализация. В България все повече големи компании насочват политиките си за набиране на кадри към университетите. Предпочитат да наемат на стаж студенти, които да обучат и в последствие да ги запазят като служители в своите структури, инвестирайки допълнително в тяхното развитие.

  „Именно тази промяна в цялостния фокус в бъдеще ще бъде и в основата на значителната разлика между успешните, модерни университети и всички останали. За нас е радващо, че ВУЗФ е сред лидерите по този показател и повечето ни дипломанти се реализират успешно във водещи компании от застрахователния, банковия сектор и други перспективни икономически сегменти“ – посочва Детелина Смилкова.

По-достъпен  начин на живот

   Не можем да пренебрегне  и икономическия фактор. Дори и в частен университет, образованието в България е  по-приемливо финансово, но не и по-малко качествено от това в чужбина. Икономическите фактори са важни, а когато претеглим нуждите на един студент в чужбина спрямо българския студент, ще установим, че финансово те са несравними. Издръжката на един студент в чужбина е в пъти по-скъпа, отколкото в България, дори и студентът да получава стипендия. Не трябва да се забравя, че има много добри възможности от различни програми за образователен обмен, при които всеки студент може да се обучава в международни университети за определен период, като положените изпити бъдат зачетени и от нас. Тази възможност позволява на младежите да се обучават навън, да придобият  различен опит и знания.  

Приятели и семейство

  Причина, която мнозина биха подценили, но се оказва изключително важна, е фактът, че все повече млади хора се завръщат или решават да останат в България заради социалното си обкръжение. При нас, във ВУЗФ имаме случаи на студенти, които записват при нас, отказвайки се от университета в чужбина, поради невъзможността да се адаптират. Имаме много случаи на студенти, които избират да останат да учат в България (въпреки, че техните родители настояват за чуждо образование) и впоследствие остават удовлетворени от висотата на полученото образование.

Сигурност в държавата

   Живеем в изключителен динамичен свят, където размириците и нестабилността в различни държави рефлектира и в глобален мащаб. България за момента показва стабилност, която гарантира сигурност. „Тази нестабилност на страните около нас ще обърне монетата. Не нашите студенти ще излизат навън, а ще се засилва обратната тенденция, която вече се здабелязва – чужди студенти все повече предпочитат българските университети, защото са сигурни, че могат да живеят и учат в среда на спокойствие и социална стабилност – и  не на последно място, ще получат добро и качествено  образование, което сме убедени, че можем да им дадем“, завършва Детелина Смилкова.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top