fbpx
Начало » България » Шварц Ай Ти България заедно със СУ разработиха уникална за България магистърска програма – „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“.

Шварц Ай Ти България заедно със СУ разработиха уникална за България магистърска програма – „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“.

  • myotova
  • 26 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Шварц Ай Ти България заедно със СУ разработиха уникална за България магистърска програма – „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“.

Михаил Петров е главен изпълнителен директор на Шварц Ай Ти България.

Здравейте, г-н Петров. Разкажете ни малко повече за Шварц Ай Ти България и за обединението на Kaufland Services и Lidl Digital.

Шварц Ай Ти България е дигиталното сърце на водещата световна ритейл група Шварц Груп, която обединява познатите в България конкурентни търговски вериги Lidl и Kaufland, както и компаниите за рециклиране Pre Zero и за производство Schwarz Produktion.

Екипът ни отговаря за предоставянето на IT инфраструктура, платформи и бизнес приложения и е един от централните доставчици на технологични услуги за Групата. Мащабът е наистина огромен: Шварц Груп има над 458 000 служители по целия свят и 12 500 магазина в повече от 30 страни.

Половин милион служители, 12 900 магазина в повече от 30 държави.

Миналата година компанията ни обедини две вече утвърдени ИТ компании на пазара: Lidl Digital и Kaufland IT Hub. Стартирахме в началото на декември 2020 г. с 285 души, а в момента при нас работят над 330 ИТ професионалисти, като амбицията на компанията е да отвори още 100 работни места до края на следващата година.

Разкажете ни за новата Магистърска програма „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“.

Идеята за програмата се роди през 2019 г., когато с колегите ни от Стопанския факултет започнахме да обсъждаме необходимостта от създаването на програма по изкуствен интелект за бизнес и финанси. Работата е там, че програмите в областта на изкуствения интелект често поставят тежък фокус върху техническата страна на AI. Да, техническите умения са изключително важни, но не са достатъчни за разработване на качествени решения, отговарящи на нуждите на бизнеса.

Затова, разработихме уникална за България програма, която балансира между овладяване на нужните технически умения, усвояване на основополагащи теоретични концепции и развитие на умения за разработване и имплементиране на бизнес решения, базирани на AI и анализ на големи данни. Последното е специфичен процес, който изисква набор от интердисциплинарни компетенции, пречупени през призмата на нуждите на бизнеса.

В рамките на програмата превеждаме студентите през целия процес – от разбиране на бизнес нуждите до разработване и имплементиране на работещо решение в конкретния бизнес контекст.

Как решихте да инвестирате именно в тази магистърска програма? Причината беше липсата на кадри в тази област ли?

Бизнесът вече е навлязъл в нова ера. Обемите информация, въз основа на които се вземат решения, ежедневно нарастват.  Разработването и имплементирането на адекватни автоматизирани решения е от ключово значение за всяка компания. Това, обаче, не се постига единствено с технологични разработки. Трябват хора, които непрестанно да усъвършенстват изкуствения интелект – а за това се изискват висококвалифицирани специалисти.

След като един студент завърши, какви са неговите възможности за работа?

С програмата за изкуствения интелект в бизнеса и финансите ще предложим на студентите най-новото учебно съдържание в тази област и ще включим реални бизнес казуси, по които работим с международния ни екип.

Придобитите по време на обучението знания и умения имат важна роля в съвременните процеси по разработване, интегриране и поддържане на бизнес решения, базирани на изкуствен интелект, които са част от стратегиите за дигитализация на множество национални и международни компании. Така възпитаниците на програмата могат да се реализират практически навсякъде – в публични и частни институции, неправителствения сектор и университетите.

Как премина творческия процес със Стопанския факултет на СУ и работата с доц. Д-р Атанас Георгиев?

Изключително леко и мотивиращо! Радваме се, че имаме партньори, с които имаме единомислие в посока едно по-добро бъдеще. Те сами стигат до идеята за създаването на подобна програма, и се радвам, че ни припознаха като техни съмишленици в теоретичната и практическата разработка на тази специална магистратура.

Тази програма не е просто поредната магистратура, посветена на популярната тема за развитието на изкуствен интелект. Тя предлага балансирано и актуално академично и практическо съдържание, което ще даде на студентите знанията и уменията да приложат на практика наученото тук. Шварц АйТи България ще съдейства с разработката на програмата – от разбиране на бизнес нуждите до разработване и имплементиране на работещо решение в конкретен бизнес контекст.

Докъде сме стигнали в България с развитието на изкуствения интелект?

България е традиционно силен представител в математическите дисциплини. Темата за алгоритмично учене от големи данни (т.нар. Machine Learning) не остана незабелязана у нас, когато набираше сила и преди да прерасне в „Изкуствен Интелект“. За радост университетите ни реагираха и започнаха да обучават кадри, които да бъдат подготвени за бъдещето. Шварц Ай Ти също инвестира много усилия в подкрепата на това общество още от момента,  в който стъпи на българския пазар с организирането и участието в състезания специализирани за Изкуствен Интелект. За наша радост интересът към България като дестинация, в която има подходящи специалисти за развитието на тази иновативна технология  вече е много голям и нараства с всеки изминал ден.

Не можем да не отбележим и страхотното коуъркинг пространство. Защо решихте да изглежда точно така? Чия беше идеята?

Идеята беше на няколко мои колеги – нашият мениджър „Човешки ресурси“ Яна Папардова и Пенчо Добрев, ръководител отдел „Бизнес анализ, изкуствен интелект и управление на данни“, които отделиха изключително много от личното си време за проектирането, дизайна и оборудването на залата във вида, в който е в момента.

Радвам се, че Стопанският факултет ни даде възможност да създадем и оборудваме едно наистина специално мулти-функционално коуъркинг пространство, което да бъде използвано не само за учене, но и за дискусии, обмяна на опит, вдъхновение, забавление. Вяраме, че то ще допълни чудесно новата Магистърска програма, защото младите хора днес общуват и възприемат по различен начин от тези, които са завършили преди 30, 20, дори 10 години. Опитът ни като работодател с подобни пространства е много положителен, и пренасяйки го в академична среда, ние вярваме, че ще разгънем потенциала на студентите още повече!

А сега накъде? След създаването на магистърската програма, коя е следващата стъпка?

Продължаваме да подкрепяме образованието и да инвестираме в развитието на кадри от бизнеса и ИТ бранша. Компанията ни има дългогодишни партньорства и собствени академии за обучения – стипендиантска програма, Java & ABAP академии, партньорства с учебни заведения –  освен със Стопански факултет, работи и с Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, както и с Техническите университети в София и Варна. Над 25 млади колеги са се присъединили към компанията ни в резултат от тези Академии и партньорски програми. Гордеем се с това, защото една от мисиите ни е да развиваме ИТ общността в България – и го доказваме всеки ден.

Също така, наскоро компанията ни получи инвестиционен сертификат клас А, който ще ни даде допълнителна възможност да разширим екипа си със сто души. Част от новите попълнения са вече факт, и с радост ще посрещнем нови будни, инициативни и можещи млади хора – защото вярваме, че като работодател можем да им дадем изключително много знания и чудесна работна среда, в която да разгърнат своя потенциал.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top