fbpx
Начало » Любопитно » Четири смислени идеи за инвестиция в образованието на децата

Четири смислени идеи за инвестиция в образованието на децата

  • Milena Uzunova
  • 02 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Четири смислени идеи за инвестиция в образованието на децата

Преди да станем родители, всичко около възпитанието и отглеждането на деца изглежда лесно. Често срещано е хора без деца да дават съвети и мнения за това какво трябва да правят родителите и как е редно да възпитават децата си. Веднъж станали родители обаче, повечето хора разбират колко сложен, скъп и отговорен процес е родителството – както и че не всичко става така, както са го мислели преди.

Една от основните задачи на родителите е да отгледат здрави деца, да им дадат образование и да ги възпитат да бъдат отговорни и независими личности. Това, разбира се, звучи прекрасно и изглежда лесно, но всъщност не е. Ако се намирате в период, в който трябва да взимате решения относно дългосрочни инвестиции в образованието и развитието на детето, ето няколко супер смислени идеи, които си струват всеки лев.

Езиков курс

Инвестицията в чужди езици вече дори не влиза в графата „напредничави идеи“, защото е възможно най-наложителното и нормално нещо, в което трябва да инвестирате като образование на детето. По света има деца, които от раждането си растат в мултилингвална среда – родители от различна народност, живеещи в трета страна, например, е много обичайна ситуация. Това означава дете, което от първия си ден започва да учи три езика – а сега си помислете колко от нас все още едва се оправят с английския. Възможностите за езикови обучения на пазара на десетки, като например сугестопедията – доста удачен вариант за деца, тъй като процесът на учене в тази система е много активен, интересен и предизвиква въображението.

Не е случайна поговорката, че езици се учат, докато си малък – наистина детският мозък много по-бързо запомня и обработна новите думи. Децата общуват много помежду си и неусетно могат да превключват от един на друг език, ако растат в такава среда. Възможностите за инвестиции тук са много: би- или мултилингвална детска градина, забавачка, езикови курсове и езикови ваканции в чужбина. Проучете пазара и, ако трябва, изтеглете заем, за да го вложите в реални и дългосрочно отплащащи се умения у детето си. Сертификати по определен език от типа Кеймбридж не просто звучат добре – те отварят врати и дават възможности за развитие в най-разнообразни области.

Иновативни и модерни курсове по математика

Може да смятате математиката за ужасна и скучна, но истината е, че тя е в основата на почти всяка точна наука, освен че е основополагаща за развиването на социални умения и боравене с пари. Да си предприемач не е нещо скандално, напротив – децата трябва да бъдат насърчавани да мислят като предприемачи, да знаят цената на парите, да могат да си правят сами бюджета за деня, седмицата или месеца. Всичко това се свежда до едно – разбирането на числата, тоест – математика. Не е необходимо непременно да имаш идея за академична кариера, за да се захванеш с математика.

Може да се окаже, че на детето просто му е интересно, а истината е, че математиката е наистина интересна – просто трябва подходът да е правилен. В днешно време има курсове и системи, превръщащи науката математика в едно занимателно, предизвикателно и супер интересно занимание. Децата, които разбират математиката и не я мразят, ще растат с много по-ясно, логично и предприемчиво отношение към света.

Така че, не се колебайте и инвестирайте в развиването на логическите и математическите умения у детето си – независимо дали има уклон към науката или напротив – вижда му се досадно и скучно. Твърде вероятно е да му е скучно, защото не му е представено по интересен начин. Поинтересувайте се и намерете съвременни системи за преподаване на математика и пробвайте – гарантираме, че ако не друго, ще промените отношението на детето към тази фундаментална наука, а може да направите и нещо много повече – да отворите очите му за цял нов свят. Определено си струва инвестицията!

Бакалавърски и магистърски степени в чужбина

Светът днес е като огромен казан с възможности за учене. Всеки може да избере и да учи едва ли не където си поиска – само пари да има. Тегленето на заем за покриване на студентски такси отдавна не е нещо нечувано – има държави, в които това е абсолютно нормална практика. Инвестицията във висше образование е едно от най-смислените и добри неща, които може да направите за детето си. Знаете ли, че вече има над 30 професии, които съвсем скоро ще изчезнат като обществена нужда, а с тях и съответните специалности из университетите?

Дори не можем да си представим какви специалности има из хилядите университети по света. Инвестицията в умение и образователна степен по специалност, която ще бъде от полза на следващото поколение, е наистина смислена стъпка. Ако детето ви предстои да бъде абитуриент до година-две, сега е точният момент да започнете да проучвате възможностите за учене в чужбина – ще се замаете от разнообразието на предлаганите образователни степени и квалификации. Да, вероятно ще се наложи да изтеглите пари, за да го изпратите да учи, но ако има класация на смислените образователни инвестиции, тази определено я оглавява.

Спортни школи и развиване на професионални спортни умения

Ако виждате, че детето ви се увлича от футбол, тенис, плуване или друг спорт, на ниво, по-високо от хоби, свикайте семейния съвет и вземете решение дали ще развивате професионални спортни умения у детето си. Да отгледаш футболист, например, не е като по рекламите на малкия Пеле – да, децата обожават да ритат в градинката, но записването им в силен треньорски клуб, който да ги поеме от малки, да прецени какви са реалните им умения, да започне да ги развива, тренира, дисциплинира, да им осигурява лагери, тренировки и мачове с противници струва пари. Много пари!

Всеки световноизвестен български спортист го знае, знаят го и родителите му. Сетете се за Григор Димитров и развитието му като тенисист в чужбина, с топ треньор и адекватна база. Тренировките са целогодишни, а ако ще развивате зимен спорт, помислете си къде ще тренира то през лятото – да, някъде из Алпите. Да не говорим за екипите, храната, тренировъчните лагери и т.н. Да, трудоемко е и изисква пари, но за това са банките – отивате, кандидатствате за заем и ги влагате в детето си. Шансът с тези пари да допринесете за отглеждането на нова световна спортна звезда е 50%. Другите 50% са труд, шанс, късмет и талант. Ами, струва си!

Източник: www.edna.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top