fbpx
Начало » България » Четири медала за България по химия

Четири медала за България по химия

  • j.yaneva
  • 03 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Четири медала за България по химия
четири медала химия

53-ото издание на Международната олимпиада по химия (IChO/МОХ) се проведе онлайн от 23. юли до 2. август 2021 г., като събра 320 ученици от 79 държави (и 6 държави наблюдатели) от цял свят. На 28. юли, сряда, се състоя самият теоретичен изпит, продължил 5 астрономически часа. Националите ни се състезаваха заедно на място в Националната природоматематическа гимназия в София.

Провеждането беше съобразено с повечето часови зони по света, но водещо беше японското време, тъй като виртуален домакин беше именно Страната на изгряващото слънце. На 2. август се излъчи на живо и “церемонията” по награждаването.

Българските химици отново се представиха достойно, всеки от тях спечелвайки по един медал. Това са общо 4 медала – 1 сребърен и 3 бронзови!

Ето и състава на отбора, който спечели следните отличия:

Павел Николов, 11 клас, МГ Пловдив – сребърен медал

Теодор Маслянков, 12 клас, СМГ – бронзов медал

Георги Недялков, 12 клас, СМГ – бронзов медал

Самуил Петков, 11 клас, СМГ – бронзов медал

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”.

Всички момчета от отбора, с изключение на Самуил, за когото това е дебют на МОХ, имат предишен “стаж” на международната сцена, като взеха участие в международните формати и през тази, и през миналата година.

Нека припомним, че в края на април същите състезатели ни представляваха и на другото важно състезание по химия – Международната Менделеевска олимпиада, от която също спечелиха 1 сребърно и 2 бронзови отличия. През 2020 г. пък IChO се проведе за първи път онлайн с виртуален домакин Турция, като тогава гимназистите грабнаха 1 сребърен и 3 бронзови медали.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и се явява като редовен участник на следващата 1969 г. в Полша – досега. България е домакин на МОХ през 1982 г., когато тя се провежда в Бургас. От 1999 г. до 2021 г. нашите ученици са спечелили общо 60 медала: 5 златни, 13 сребърни и 42 бронзови!

Източник: Novini.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top