fbpx
Начало » България » Четири медала за българския отбор по астрономия от международната олимпиада

Четири медала за българския отбор по астрономия от международната олимпиада

  • netpro
  • 23 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за Четири медала за българския отбор по астрономия от международната олимпиада
Bulgarian flag 2

Един златен, два сребърни и един бронзов медал спечели българският отбор на ХХ юбилейна Международна олимпиада по астрономия, която се проведе от 15 до 23 октомври 2015 г. в град Казан, Русия.

Стефан Иванов в IX клас от Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, спечели златен медал и специален диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата.

Георги Александров в IX клас от Софийска математическа гимназия „Паисий хилендарски“  завоюва сребърен медал.

Бойко Борисов в IX клас от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, също спечели сребърен медал.

Петър Димитров в IX клас от Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София  беше отличен с бронзов медал.

Домакин на олимпиадата бе Казанският федерален университет. Събитието се проведе в три тура – теоретичен, практически и наблюдателен.

Ръководители на отбора са Ева Божурава от Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – Варна, и Йоанна Кокотанекова от Астрономическа обсерватория при Младежки център в град Хасково.

Заслуги за подготовката на участниците имат Никола Каравасилев от Физически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Захари Дончев от Институт по астрономия на БАН, Даниела Иванова – учител в Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе.

Отборът се връща днес, 23 октомври 2015 г., в 22.00 ч. с полет от Москва на Терминал 2.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top