fbpx
Начало » Новини » Частно или държавно средно училище?

Частно или държавно средно училище?

  • netpro
  • 13 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Частно или държавно средно училище?
private-vs-public

За проблемите в образованието се говори много- за училищното, висшето, продължаващото… Една от темите, които винаги са на дневен ред и са практически неизчерпаеми, е частно или държавно училище. При висшето образование този избор не е чак толкова труден, до много голяма степен там той зависи и от бъдещия студент, защото много често младите хора учат и работят едновременно и могат да си позволят сами да покриват семестриалните такси. Когато става дума за средно училище обаче тежкото решение се пада най-вече на родителите, но пък последствията от него са най-вече за гимназиста.

Няма да влизам в ролята на арбитър, нито ще се опитвам да дам категоричен отговор в полза на частното или държавното училище. Ще поразсъждавам върху плюсовете и минусите и на двете с единствената цел да помислите и вие с мен и така решението да стане по-лесно.

Учебното съдържание и програмата, за съжаление, трябва да бъдат еднакви за всички. Така че не се надявайте частното училище да даде повече и по-добри практически насоки в живота от държавното- тук няма какво да се направи, ето защо ще сравняваме по други показатели.

Най- големият проблем на държавното образование са големите класове. Когато учителят разполага с 40 минути за над 25-30 души, шансовете да успее да обърне внимание на всеки от тях и да работи адекватно с всички са практически нищожни. В частните училища класовете са от средно 10 души- 2 до 3 пъти по-малки. Това позволява опознаване на всеки ученик и задълбочена работа за превъзмогване на трудностите и поощряване на усилията в обласите, където всяко конкретно дете е талантливо.

От друга страна пък в частните училища голяма част от учениците парадират с финансови възможности и изискват определено отношение към себе си. Това пречи да се намери балансът между дисциплина и приятелско отношение както между децата, така и между учител и ученик. Също така би могло да бъде опасно за емоционалното състояние на тези от учениците, които не са с различен социален статус. В държавните училища различията са или невидими, или ако съществуват, децата са толерантни към тях и рядко стандартът на живот е повод за конкретно отношение.

Децата са прями и често, умишлено или не, са склонни да проявяват жестокост. Колкото и по-добри да са условията в частното училище, има опасност приятелите да се отдръпнат или да започнат да се подиграват, ако вашият гимназист се премести от кварталното училище, в което е завързал здрави връзки с връсниците, дори и това да е в името на по-доброто му образование. А частното училище рядко е място, където се създават приятелства.

Държавното училище е безплатно. Частното не е. Тук няма нужда от коментар- освен може би от уточнението, че частното все пак предлага нещо допълнително срещу вашите пари. А какво именно?

В държавното училище родителска среща се организира по веднъж в срока, в добрия случай. Ако запишете детето си в частно, ще получавате информация за това как се справя то с учебното съдържание и в емоционален план всяка седмица, а ще имате и месечен обзор. От всеки преподавател. Сами преценете кое е плюс и кое минус- тук аз не се наемам да слагам знаци.

Частното училище не може да преложи на детето ви различна подготовка от гледна точка на задължотелния учебен материал, но за сметка на това може да му помогне да открие и развие своите интереси. Повечето учебни заведения предлагат голям набор от тренировки по различни спортове, клубове по изкуства, скаутски лагери и специални семинари (например по ски през зимата и конна езда през лятото) извън учебната база. Посещаването им обикновено влиза в таксата за обучение.

И в някои частни, и в някои държавни училища има униформи. Разликата обаче е в отношението, което учителите формират у възпитаниците си към тях: обикновено в държавното училище се казва, че не бива да показваме различията в социалния си статус и затова носим униформи. В частните учебни заведения се набляга на престижа и на това, че униформата прави гимназиста част от традиции и му дава сигурност.

Сигурността в държавните училища винаги е под въпрос. Дали ще излети на улицата топка в час по физкултура или ще се подпират на оградата съмнителни лица, няма голямо значение, възможностите за инцидент са навсякъде. Частните училища обикнивено разполагат с по-голяма площ и специална охрана, а пропусквателния режим не е само на хартия, а и на практика.

 

Най- важното, на което не учат децата в държавното училище, е че всички те са различни и всяко заслужава уважение заради това, което е. В частното също не е сигурно, че ще усвоят умението да отстояват себе си, но получаването на индивидуален подход е крачка в тази посока. 

 

Автор: Евелина Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top