fbpx
Начало » Бакалавър » Цената на студентския живот във Великобритания

Цената на студентския живот във Великобритания

  • netpro
  • 27 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за Цената на студентския живот във Великобритания
Цената на студентския живот във Великобритания

Традиционно Великобритания е смятана за една от най-скъпите страни за живот в Европейския съюз. Но дали това наистина е така? А какви са малките трикове, за да спестиш някой друг паунд? 

Квартирата

Един от основните избори, който трябва да направи всеки студент преди началото на първата учебна година, е дали ще живее в университетско общежитие или в частна квартира. Противно на ситуацията в България, във Великобритания по-евтиният избор е частна квартира. Средната седмична цена е 75 паунда в зависимост от града и мястото на самата къща. Университетските общежития започват от 100 паунда на седмица, но включват и всички сметки, карта за градския транспорт, а понякога и възможността да се използва фитнес.

Със сигурност университетското общежитие е по-лесният вариант, защото ще се спестят много усилия около търсенето и избирането на правилната квартира. Ако все пак сте готови да отделите малко време, за да спестите много пари, ето няколко основни съвета:

  • Уверете се какво точно е включено в цената! Само наемът или и разходите? А всички сметки ли или само някои? Ток, вода, газ и интернет?
  • Къде се намира квартирата? Колко време е пътят до университета? Може ли да се стигне пеша или е необходим транспорт?
  • Има ли агенция посредник? Тя може да начислява комисионна и това да вдига цената.
  • Трябва ли да се остави депозит и в какъв размер е той?

Храната

По-лесният вариант за всеки студент е да се храни навън. Но това не само не е по джоба на повечето българи, учещи във Великобритания, а и разочарованието от вкуса на храната за всеки свикнал с домашно приготвени гозби, обикновено е голямо. Решението е научаването на няколко основни рецепти, които да си приготвяте сами още от началото, а с времето кулинарните ви умения със сигурност ще се подобрят.

Но въпросът от къде да пазарувам е съществен. Има големи вериги супермаркети, които са по-евтини от останалите: Lidl, Aldi и Asda са фаворити в тази класация. В останалите като Tesco,Morison’s и Sainsbury’s се приема, че не само цената, а и качеството на продуктите е по-високо, нoдали това наистина е така, няма как да разберем. В тях са разпространени така нареченитеmultiple buy промоции – купуване на две или повече стоки на привидно изгодна цена. Но не бързайте да се радвате, а сметнете колко всъщност ще ви струват покупките, ако не са част от промоцията. Има ли наистина някаква разлика? И по-евтино или по-скъпо излиза всъщност?

Транспорт 

Цената на транспорта е най-зависима от града, в който се намирате.

В Лондон седмична карта за двете централни зони струва 30,40 паунда. В Бристол семестриалната карта, която важи само за университетските автобуси, е 97 паунда, а в Нотингам годишната е 200 паунда. Преди да заминете, задължително проверете колко ще струва транспорта до университета, особено ако сте в по-голям град. Ако градът е по-малък или живеете близо до университета и не ви се налага да използвате градски транспорт всеки ден, най-вероятно няма защо да инвестирате в карта. Но все пак, в дните, в които се налага да се качите на автобус, по-добре си купете дневен билет, който важи за неограничен брой пътувания през дадения ден и винаги излиза много по-евтино дори и само от два обикновени билета.

Забавления

Обикновено в началото на учебната година се организира Fresher’s Fair – изложение, на което се представят обществата и спортните клубове в университета, както и най-различни магазини, хранителни вериги и нощни клубове в града. Това изложение е важна спирка за всеки новопристигнал – от една страна ще може да решите към кои общества искате да се присъедините и ще видите колко ще ви струва удоволствието, а от друга ще се сдобиете с най-различни ваучери за отстъпка или за подаръци, от които вероятно ще искате да се възползвате.

Студентският живот не може да мине без забавления, за това е важно да се отдели и такова перо в бюджета. Колко ще е голямо то, зависи само от начина на живот, който сам си изберете. Важно е да се отбележи, че повечето нощни клубове са с вход от около 5 паунда, а още по-важен е и фактът, че затварят в 3 часа. За това не правете грешката да пристигнете в 1, защото най-вероятно няма да ви пуснат.

Когато става въпрос за дрехи, има както много скъпи, така и много евтини магазини. Primark е любимото място на студентите, заради ниските цени и разнообразието от стоки: бельо, пижами, дънки, обувки и вечерни рокли – всичко може да бъде открито тук!

Не забравяйте да прибавите и разходите за тетрадки и учебници, макар че може да намерите почти всичко необходимо в библиотеката на университета.

Да, Великобритания е скъпа дестинация, но е и отлична инвестиция в бъдещето ви. Но помнете, че от 2014 г. всички българи и румънци ще могат да работят неограничено и без да е необходимо да преминават през дълга и мъчителна процедура за издаването на разрешителни за работа. Така животът на Острова ще стане по-лесен и за нас! А колко пари точно ще харчите на месец, до голяма степен зависи от вас.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top