fbpx
Начало » България » „Царевец” отново става „Сцена на вековете” с операта „Борислав”

„Царевец” отново става „Сцена на вековете” с операта „Борислав”

  • netpro
  • 21 юли 2015
  •  Коментарите са изключени за „Царевец” отново става „Сцена на вековете” с операта „Борислав”
Opera Tsarevets

Програмата на 10-тото юбилейно издание на фестивала „Сцена на вековете” във Велико Търново ще включва оперните спектакли „Борислав” и „Борис Годунов”, и балетните – „Зорба Гъркът”, „Кармен” и „Рапсодия в синьо”.

По повод 830-годишнина от въстанието на болярите Асен и Петър под ръководството на акад. Пламен Карталов са реставрирани ръкописите на маестро Георги Атанасов на операта „Борислав”. Тя ще бъде представена в два спектакъла в рамките на тазгодишното издание на „Сцена на вековете”.

През 1985 г., по повод националното честване на 800-годишнината от от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство, режисьорът Пламен Карталов експериментално поставя на хълма «Царевец» операта «Ивайло» от М. Големинов, в изпълнение на състав от Софийската опера и балет. Първоначално е предвиденото едно представление, но огромният зрителски интерес връща трупата на сцената в крепостта «Царевец» още три пъти. Общо 12 000 души посещават представленията и поставят началото на фестивала «Сцена на вековете».

През 1987 г. сред естествения декор на хълма «Царевец» се играят шест представления на операта «Цар Калоян» от Панчо Владигеров, с подобен успех.

След 21-годишно прекъсване уникалното за България културно събитие е възстановено през 2008 г., по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Организацията на фестивалните издания през последните години се обезпечава от Община Велико Търново. През 2011 г. Община Велико Търново кандидатства с проект за реализирането на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете” като иновативно културно събитие. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”.

От 2010 г. в рамките на Летен фестивал „Сцена на вековете” хълма Царевец във Велико Търново се превръща в естествен декор за исторически възстановки от българското Средновековие. От тази година това събитие се оформи като Фестивал на историческите възстановки.

Оперните и балетни спектакли в рамките на фестивала са гледани от средногодишно от над 10 000 зрители – гости и туристи от цяла Европа, Обединените арабски емирства, Пакистан, Египет, Мексико, САЩ, Аржентина, Китай, Корея, Япония, Австралия.

За първи път спектакли от програмата на фестивала „Сцена на вековете” ще бъдат представяни на сцената на новоизградения Летен театър в центъра на Велико Търново. 

Специално за малките зрители на 29 юли ще бъде представен детския мюзикъл „Мечо Пух” по музика на Андрей Дреников.

Програма на „Сцена на вековете“

СЦЕНА КРЕПОСТ ЦАРЕВЕЦ

24-и, 25-и ЮЛИ – „БОРИСЛАВ”, опера от Г.Атанасов

31-и ЮЛИ и 1-и АВГУСТ – „БОРИС ГОДУНОВ”, опера от М. Мусоргски

СЦЕНА ЛЕТЕН ТЕАТЪР

28-и ЮЛИ – „ЗОРБА ГЪРКЪТ”, балет от М.Теодоракис

29-и ЮЛИ – „КАРМЕН” и „РАПСОДИЯ В СИНЬО” балети от Шчедрин, Гершуин

Допълнителна информация и билети на сайта: www.opera.velikotarnovo.info

Източник: Mediapool

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top