fbpx
Начало » Конкурси и стипендии » Холандия финансира български студенти, чиито родители са с доход под 90 хиляди лева годишно

Холандия финансира български студенти, чиито родители са с доход под 90 хиляди лева годишно

  • netpro
  • 01 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Холандия финансира български студенти, чиито родители са с доход под 90 хиляди лева годишно
Netherlands

Бъдещи промени в холандското законодателство отварят златна възможност за българските студенти, които искат да продължат образованието си в страната на лалетата, съобщиха от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА. Досега, студенти от страни-членки на ЕС можеха да получат грант от холандското правителство само при условие, че работят легално поне 56 часа месечно и плащат редовно данъците си.

Новите условия за кредитиране влизат в сила през април. Те касаят всички настоящи и бъдещи български студенти. Онези, които вече учат в Холандия ще могат да кандидатстват за финансиране още от 7 април. За тазгодишните зрелостници, които тепърва кандидатстват, промените ще важат от началото на следващата академична година 1 септември. „Новостите в студентското финансиране ще направят Холандия още по-достъпна и желана дестинация за висше образование за българските студенти, които до момента проявяват интерес към държавата, но често ги спират финансовите условия“, добави Емил Петков.

Нашите сънародници ще могат да преценят колко пари са им  необходими за таксата и издръжката, но максималната сума, която ще могат да изтеглят е 1016 евро на месец. Това прави над 12 000 евро на година и е предостатъчно, за плащане на образованието и разходите за живот в „ниската земя“. В момента годишната такса на българите е 1906 евро.

В момента в страната на лалетата се обучават 1600 нашенци, а България е четвърта страна по брой чуждестранни студенти в холандските университети. В случай, че доходът на семействата им е под 30 000 евро на година, Холандското правителство ще опрощава по 378 евро на месец от изтеглената сума. Ако българите не завършат до 10 години избраната от тях специалност обаче, ще трябва да върнат всички използвани пари.

„Със сигурност тези промени в студентското финансиране ще повлияят благоприятно върху избора на онези българи, които искат да продължат образованието си в чужбина. Новостите в студентското финансиране ще направят Холандия още по-достъпна и желана дестинация за висше образование за българските студенти, които до момента проявяват интерес към държавата, но често ги спират финансовите условия“, споделя консултантът Емил Петков. Този щедър „подарък“ от холандското правителство обаче, ще трябва да се върне, ако студентът отпадне от следването или не успее да завърши програмата в рамките на 10 години.

Освен това, всички студенти в Холандия получават безплатна карта за ползване на обществения транспорт. В Холандия има около 80 000 чуждестранни учащи, а повече от половината от тях са от страни, членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.  По данни от 2014 г. в Холандия има около 1600 български студенти, като България е четвъртата държава, която изпраща най-много желаещи за висше образование там.

Заемите ще се отпускат единствено на възпитаници на държавните университети, каквито са престижните Маастрихт, Грьонинген, Твенте, Тилбург и Айндховен. Те ще са с много ниска лихва, а ако студентът не може да ги изплати до 35г, държавата ще опрости остатъка от сумата.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top