fbpx
Начало » България » Френската гимназия в София ще има нов корпус и спортна зала

Френската гимназия в София ще има нов корпус и спортна зала

  • netpro
  • 19 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за Френската гимназия в София ще има нов корпус и спортна зала

Преустройството на френската гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София ще бъде финансирано с европейски средства, съобщи столичният зам.-кмет по строителството Ирина Савина. На пресконференция във вторник тя обяви, че София ще кандидатства с 24 проекта за финансиране на образователна инфраструктура по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Проекти по „Регионална образователна инфраструктура“ ще започнат да се събират от 30 март 2015 г.

Общината планира ремонтът на френската гимназия да започне в края на тази или началото на следващата година и по първоначални изчисления той ще струва близо 5 млн. лв. По принцип периодът за изпълнение на такива проекти е между две и три години, така че очакваме през 2018 г. учениците да могат да започнат учебния процес в новата сграда, уточни Савина.

В проекта, разработен от арх. Николай Нягулов, е предвиденото изграждането на нов учебен корпус с шест класни стаи и три специализирани кабинета, както и построяването на спортна зала. Учениците ще имат и нови зали за фитнес и тенис на маса, библиотека, оборудвана с мултимедия, и спортни игрища на открито. В новата четириетажна сграда се предвижда използването на енергийно ефективни технологии. Арх. Нягулов обяви, че в плана са заложени едни от най-съвременните системи за топлоизолации, осветление и отопление на новите пристройки. Връзката между новата част и настоящата сграда бъде осъществена чрез преустройство на съществуващото стълбище, ще има и асансьор.

Проектът включва и втори етап, в който да бъде модернизирана сградата на съществуващата гимназия, като технологичното задание за това в момента се изготвя. Планът предвижда енергийната ефективност на сградата да бъде подобрена със съвременни технологии. Ремонтът обаче ще започне едва след изграждането на новите помещения, за да не се нарушава учебният процес.

Източници: Капитал/БТА

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top