fbpx
Начало » Конкурси и стипендии » Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи годишните стипендии „Нели и Робърт Гипсън“

Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи годишните стипендии „Нели и Робърт Гипсън“

  • netpro
  • 04 дек. 2015
  •  Коментарите са изключени за Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи годишните стипендии „Нели и Робърт Гипсън“
SU -kliment-ohridski

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени годишните стипендии „Нели и Робърт Гипсън“ за студенти в България през учебната 2015/2016 г.

На събитието присъстваха ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, президентът на Международната фондация ”Св. Св. Кирил и Методий” проф. Димо Платиканов, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев, ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов, представители на Администрацията на президента, Министерството на образованието и науката, Столична община, Американска фондация за България и други. Гости бяха и голяма част от стипендиантите от предишните години.

Церемонията бе открита от проф. Димо Платиканов, който приветства гостите и студентите с „Добре дошли!“ в гостоприемната сграда на Алма матер и заяви, че тези стипендии се връчват ежегодно за 12-ти път. Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк връчва 100 стипендии за студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности. Средствата са осигурени по волята на дарителите семейство Нели и Робърт Гипсън от САЩ.

Проф. Платиканов заяви, че това са уникални стипендии, тъй като се отпускат с цел българските студенти да се обучават в България, да се дипломират и да останат да работят в България.

Ректорът на Университета проф. дфн. Анастас Герджиков поздрави присъстващите и изрази задоволството си, че Софийският университет е домакин на събитието. Той добави, че високо оценява както програмата за стипендии, така и работата на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. Ректорът изказа и своята благодарност към спонсорите.

„Най-много ме радва, че стипендиите са за млади хора, за нашите млади колеги студенти, а също и това, че наред със социалния елемент, в тях има и изискването за високи академични постижения. Мисля, че всеки от университетите в България има нужда най-вече от това да стимулира високите постижения в образованието и науката. Високите академични постижения на студентите са начинът да имаме по-висококачествено образование. Колкото и да създаваме все по-нови и по-осъвременени учебни планове, винаги от вашето ниво – и при кандидатстването, и след това при следването, ще зависи качеството на образованието. Затова тези стипендии са наистина важен стимул”, каза още проф. Герджиков и пожела успех и на организаторите, и на носителите на стипендиите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top