fbpx
Начало » Конкурси и стипендии » Финансовата подкрепа от висшите училища в САЩ

Финансовата подкрепа от висшите училища в САЩ

  • netpro
  • 27 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за Финансовата подкрепа от висшите училища в САЩ
Финансовата подкрепа от висшите училища в САЩ

 

 

Получаването на висше образование в САЩ е твърде сериозна инвестиция и то не само за кандидат от средностатистическо българско семейство, но и за такъв от всяко кътче на света. Таксите в университетите от т.нар. „Бръшлянова лига” – най-елитните институции в САЩ и съответно в света – изправят косата на американците, а от „камбанарията” на българските възможности и доходи си изглеждат абсолютно непосилни. Става въпрос за суми около и над 50 хил. долара на година с пълен пансион. Умножете по 3 или 4 години обучение, прибавете разходи за самолетни билети (които никак не са евтини) за поне 3-4 прибирания. Една луксозна къща или няколко по-скромни апартамента трябва да се инвестират в диплома от елитен американски университет, за място в който се борят десетки кандидати от цял свят. Колко хора могат да си позволят подобен лукс и струва ли си изобщо? Отзад напред – да, струва си, но наистина много малко хора могат да си го позволят. Американската кино и телевизионна индустрия често експлоатира тази тема, а сцените в които семействата дискутират заделянето на пари за колеж на децата като дългосрочен процес, започващ дори преди раждането им, не е особено преувеличен. Разбира се, налице е варианта да се учи в по-малко престижни университети, в които таксите са до към 30 хил. долара на година с пълен пансион, или в съвсем непознати на света държавни университети и колежи, каквито има във всеки щат, и в които таксите са около и над 10 000 долара на година. Последният вариант никак не е препоръчителен за международни студенти, които очакват дипломата им да има тежест навсякъде по света.

След като изяснихме колко скъпо е обучението в САЩ, време е да изясним нещо друго, фундаментално важно, на което всъщност изобщо се дължи факта, че в САЩ учат хора от цял свят, включително от България, и то в най-престижните висши училища.

„По-богатите университети в  САЩ имат достатъчно средства, за да могат да приемат всеки, за когото мислят, че си заслужава”, заяви в интервю за списанието Георги Вуков, завършил Харвард. Абсолютно вярно. Запомнете, че високите такси в американските университети са съпътствани с много варианти как да си ги спестите или намалите. Много голям процент (често над 70%) от студентите учат, възползвайки се под някаква форма от финансовата помощ на институцията.

Информирайте се и не се колебайте да пишете на университета

На сайтовете на висшите училища в САЩ има специален раздел с информация за финансовите условия по следването и контактна информация за офиса, който администрира тези въпроси. Тази секция в сайта може да се казва Financial information, Financial Aid, Funding your studies, Scholarships или по много други начини. Оттам ще научите какви варианти за финансова помощ се предвиждат за чуждестранни студенти и при какви условия. Не се колебайте да пишете и да поддържате връзка с този офис докато си изясните напълно какви опции имате като помощ при финансиране на обучението ви. Институциите са отзивчиви, подробни в информацията, която подават, и коректни в общуването. На www.usastudyguide.com илиwww.utexas.edu/world/univ/alpha/ има база данни с линкове към висшите училища в САЩ по щати. 

Вариантите 

Те могат да бъдат многообразни, но обикновено са в тези основни, да ги наречем, форми: Scholarships (стипендии), Loans (заеми), Grant (подарък), Job (работа)

Най-добрият сценарий е да получите пълна стипендия, по-лошият – частична стипендия, еднократна финансова помощ (Grant) или отстъпка от таксата. Студентските заеми обикновено не покриват цялото обучение са насочени предимно към родителите на местни кандидат-студенти в особено голяма финансова нужда. Не трябва да разчитате много и на възможността да работите в университета, което няма как да ви помогне особено при високите такси от десетки хиляди долара.В това се изразяват основните възможности за финансова подкрепа от висшите училища. Най-желаният и цялостно решаващ въпроса трябва да бъде вариантът за пълна стипендия.

Стипендия 

Запомнете: никой няма да ви даде стипендия, заради кафявите ви очи, още по-малко, защото идвате от бедна България – със сигурност има кандидати от далеч по-бедни държави. Стипендии се отпускат на базата на академични и спортни постижения и потенциал, а подготовката ви трябва да започне колкото се може по-рано – поне 2 години предварително.  Кандидатстването за пълна стипендия преминава през полагането на TOEFL, SAT  и SAT Subject. Високите резултати не са пожелателни, а задължителни. Ако не сте доволни – явете се пак, затова подготовката трябва да започне максимално рано. Същото се отнася за оценките в дипломата за средно образование. Пригответе се да предоставите най-добрите препоръки от учители, треньори и хора, чието мнение може да има тежест пред комисията, която ще разглежда документите ви. Внимателно обмисляйте и есето си (Statement of Purpose).

Всяко висше училище в САЩ има правото да определя свои условия за отпускане на стипендии. както често е ставало въпрос на страниците на списанието, разликите между университет и университет, между един щат и друг такъв, могат да са толкова големи, че обобщения от какъвто и да е тип трудно се правят. Все пак, преминавайки от сайт на сайт на висшите училища, прави впечатление, че за кандидатстване за пълна стипендия се поставят условия като: доказани финансови нужди, високи резултати от SAT (обикновено над 1 300 -1 400 точки) и невъзможност за получаване на друг вид помощ.

Спортните стипендии могат да ви осигурят по-ниска такса или напълно безплатно обучение, ако във ваше лице видят потенциал в съответния спорт и поддържате висок успех в следването.  

В заключение 

Едно от безспорните достойнства на висшето образование в САЩ, извън академичното му всепризнато високо качество, е разнообразието от варианти за достъп до него. Погледнете го от тази страна, от десетилетия практичните американци имат интерес, желание и условия да привличат млади, интелигентни и мотивирани за успех хора. Висшите училища са един от каналите, през които се случва това. Ето защо ще останете учудени колко много и колко различни варианти за финансиране на обучението са заложени като концепция във всеки университет. Ако покриете изискванията за прием, ако успеете да убедите университета, че си струва да ви предложи място – имате всички основания да търсите вариант и за финансова помощ. Твърде вероятно е от там да ви изпреварят и да ви предложат такава. Студенти в САЩ, писали за нашето списание, свидетелстват за подобни случаи и напомнят, че в тази държава, може би повече от навсякъде другаде, се ценят усилията да успееш и да се бориш въпреки обстоятелствата.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top