fbpx
Начало » България » Филателна изложба отразява животa на Христо Ботев

Филателна изложба отразява животa на Христо Ботев

  • netpro
  • 29 май 2015
  •  Коментарите са изключени за Филателна изложба отразява животa на Христо Ботев
Pokana Izlojba

Филателна изложба отразяваща делото и любопитни факти около творчеството на Христо Ботев, ще бъде открита на 1 юни, в Столична библиотека.

Изложбата ще представи над 200 различни пощенско-филателни произведения издавани през годините и посветени  на великия български революционер и поет – Христо Ботев. Ботев, както и Апостолът на българската свобода – Левски са едни от най–популярните и издавани лица. Голяма част от експонатите ще бъдат показани за първи път пред широката общественост. Тук посетителите ще имат възможността да видят пощенска картичка от Карлово с подписа на 17 годишния Богдан Филов , както и проби на филателни марки с лика на Ботев но неиздадени никога до сега. Ревностният изследовател на живота и творчеството на Ботев – инж. Георги Мъндев е предоставил огромна част от своята колекция – пощенски марки, картички, писма и др.  свързани с живота и делото на Христо Ботев. Както отбелязва Захари Стоянов един от своите мемоари, силно затруднен при набирането на средства за издаването на биографията на великия поет и революционер „ Аз ще направя от него кумир на младежта”.

Ролята на младежта и младежките комитети, които биват създавани под влияние на ботевата кауза и вяра, са акцент в експозицията. Изложбата представя интересни факти около възстановяването на  на кораба “Радецки”. Малко известен е фактът, че корабът е въстановен в чест на 90–годишнината от гибелта на Христо Ботев. Първият човек подел кампанията по въстановяването му е журналистката Лиляна Лозанова. Нейната инициатива е подкрепена от вестник „Септемврийче“, в чиято редакция работи. Л. Лозанова открива на 6.11.1964 г. текуща сметка със сумата 2.50 лв. По тази сметка в следващите години всяко едно училище предава своя дан за построяването на „Радецки“. 

Изложбата става възможна благодарение съдействието и усилията на г-н Тодор Чобанов – заместник-кмет  “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, Столична община.  Съдействие за реализирането на изложбата оказаха и г–жа Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, г-н Деян Дънешки – изпълнителен директор на “Български пощи” ЕАД осигурили техническата подръжка на експозицията.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top