fbpx
Начало » Бакалавър » Фармация – трудна специалност, но сигурна професия

Фармация – трудна специалност, но сигурна професия

  • netpro
  • 25 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Фармация – трудна специалност, но сигурна професия
shutterstock 89254492A

Фармацията (от старогръцки: фармакон – лекарство) е наука, която е своеобразна пресечна точка на медицината, химията и биологията. Основен предмет на изучаване е взаимодействието между медикаментите и организма. Фармацевтите са регулирана професия и обучението е съобразено с редица държавни изисквания в практически всички страни по света.

Това си има своите предимства. За фармацевти винаги ще има работа, а образованието  като цяло е на много високо ниво. Разбирането на лекарствата и основни понятия в медицината са полезни умения, които могат да ви послужат през целия ви живот.

Специалността се преподава както в медицински университети, така и в широко профилирани изследователски университети. Разбира се, има множество възможности за следване както в България, така и в чужбина. В този материал ще се постараем да поговорим за всички тези възможности.

Какво е особеното на обучението?

Обучението по фармация обикновено се провежда само в редовна форма и е с продължителност 5 години (10 семестъра). Тоест – завършващите получават директно степен „магистър“.

В рамките на 9 семестъра се изучават множество фундаментални и специализирани фармацевтични науки. Важна част от образователния процес са и минимум две учебни практики, както и минимум една учебно-производствена практика в лабораторни условия.

И това не е всичко. Преди да завършат, бъдещите фармацевти трябва да изкарат 6 месеца преддипломен стаж. Процесът е под надзор на ментор от висшето училище, като в последствие студентите предават доклади за опита, който са натрупали. Важно е да се отбележи, че тук се получава и мнение от работодателя, който споделя впечатленията си от кандидат-фармацевта.

В преподаването участват специалисти и по медицина, фармация, химия и биология, които често имат практически опит или преподават в и в други свързани специалности.

Какви качества трябва да притежава фармацевтът?

Фармацевтите често се шегуват, че на първо място трябва да разбират от разбиване на кодове, за да могат да прочитат правилно пословичния краснопис на лекарите. А понякога го казват и без да се шегуват…

Но нека да се концентрираме към по-сериозните изисквания. Добрите фармацевти имат афинитет към природните науки като химия и биология още от училището. Ако искате да следвате фармация – залягайте над тези два учебника още от средното училище. Познанията, които ще натрупате, ще помогнат както по време на следването, така и в професионалния живот.

Следващото нещо, което трябва да отбележим, е добрата памет. Може да звучи пресилено, но ще се изненадате колко много трябва да запомнят фармацевтите по време на обучението си. Като се започне с имената на химични съставки и медицински състояния и стигнем до самите медикаменти.

Къде се изучава в България?

В България Фармация можете да учите в следните висши училища: Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна; Медицински университет – Пловдив; Медицински университет – София и СУ „Св. Климент Охридски”. По-долу можете да видите и класацията на тези висши училища, според родното министерство на образованието. Единственият отсъстващ в класацията е Софийският университет, който има програма по фармация от сравнително скоро и Министерството няма достатъчно данни.

В Медицинския колеж към Медицински университет – Плевен може да се изучава специалност Помощник-фармацевт до степен професионален бакалавър. На 4 април 2016 ректорът на Плевенския ВУЗ обяви, че до началото на учебната 2016/ 2017 година ще започне прием и на фармацевти.

Водещи университети в България

Класиране

Университет

Град

Резултат

1

Медицински университет – София

София

73

2

Медицински университет “ Проф.д-р Параскев Стоянов“ – Варна

Варна

64

2

Медицински университет – Пловдив

Пловдив

64

Източник: Министерство на образованието и науката

Къде се изучава в чужбина?

Великобритания

Великобритания е една от най-популярните дестинации за българските кандидат-студенти. Затова няма как да пропуснем мъгливия Албион, когато говорим за която и да е специалност. Изискванията към кандидатите са доста високи, а и конкуренцията е много силна. Обикновено университетите изискват и поне оценка 6,5 на езиковия изпит за английски IELTS. Водещите университети по фармация в Обединеното кралство са:

–          University of Oxford

–          King’s College London

–          UCL (University College London)

–          The University of Manchester

–          University of Cambridge

Германия

Федералната република не познава понятието криза. Има устойчив ръст на заетостта в практически всички сфери. Медицинските специалности са особено популярни сред чуждестранните студенти в страната, именно защото има и глад за кадри. Фармацията не винаги спада към тази група, но възможности за реализация има и там. Водещите университети в Германия са:

–          Ludwig-Maximilians-Universität München

–          Freie Universitaet Berlin       

–          Georg-August-University Goettingen

–          Philipps-Universität Marburg

–          Ruprecht-Karls-Universitaet Heidelberg     

Франция

Франция е родината на множество фармацевтични, козметични и химически компании, затова изобщо не е изненада, че и тя попада сред водещите дестинации за изучаване на специалност Фармация. Според престижната международна класация QS World University Rankings висшите училища в страната са с много близки резултати е трудно да посочим кой е най-добър или най-престижен сред тях. За да не бъдем голословни обаче, ще си позволим да отличим няколко имена:

–          Université Paris Descartes    

–          Université Paris-Sud 

–          Université Pierre et Marie Curie (UPMC)

–          Université de Strasbourg      

–          Université Claude Bernard Lyon 1  

САЩ

Страната на неограничените възможности безспорно предлага и страхотни възможности за образование. Според международните класации водещите университети са обичайните заподозрени – Харвард, Йейл и т.н. Ако си намерите място там – чудесно. Но не се отчайвате дори и да не успеете, защото качественото образование в САЩ не се ограничава до „елитните“ университети. Таксите са високи, но и възможностите за стипендии са много. Висшите училища буквално наддават за най-добрите кандидати.

–          ­Harvard University   

–          Yale University

–          University of Michigan

–          University of California, San Francisco       

–          University of California, San Diego (UCSD)          

Какви са възможностите за реализация?

Студентите завършили пълния курс на обучение, изпълнили учебните си задължения по учебния план и положили успешно всички семестриални и държавни изпити, получават диплома за висше образование по специалността „Фармация” за ОКС „Магистър” с професионална квалификация „Магистър-фармацевт”. Завършилите в страна от Европейския съюз могат да изискат и т.нар. „Европейско дипломно приложение“ към нея, което се признава в целия ЕС.

Полученото висше образование, удостоверено с получената диплома, ще позволява на магистър-фармацевта да работи самостоятелно в различни области на лекарствоснабдяването (не се смейте, това е официалният термин) и производството на лекарства и медицински изделия.

Фармацевти работят в открити и болнични аптеки, аптечни складове, фармацевтични лаборатории, контролно-аналитични лаборатории, заводи за производство на лекарствени средства, научно-изследователски лаборатории и др.

материал на Йордан Карапенчев

 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top