fbpx
Начало » България » Учители от СМГ подкрепиха нашите известни математици, които подадоха оставка

Учители от СМГ подкрепиха нашите известни математици, които подадоха оставка

  • netpro
  • 16 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Учители от СМГ подкрепиха нашите известни математици, които подадоха оставка

Учители от едно от най-популярните училища в България – Софийската математическа гимназия, застанаха до своите колеги – известните математици, които подадоха оставки от комисиите на националните състезания и олимпиади. В началото на месеца математиците изпратиха остро писмо до Министерството на образованието и обясниха, че са се опитвали да водят комуникация с тях, но е била едностранна. След като подадоха оставки, МОН не излезе с позиция по въпроса. Само тук-там по медии се появяваха изречения какво мислят в министерството. Днес учители от СМГ заявиха своята подкрепа за математиците ни. Сред подписалите се е и самият директор на СМГ – Антони Стоянов, а така също и много известни учители по математика. Подписи са поставили и имена легенди в математиката ни – Иван Симеонов и Линка Минчева. Общо 17 учители по математика от СМГ застават зад 13-те известни математици, които подадоха оставки.

 

На 4.XI екипът, отговарящ за научното обезпечаване на националните състезания и олимпиади по математика за ученици в гимназиална възраст, подаде оставка пред министъра на образованието и науката и разпространи в медиите писмо, аргументиращо мотивацията на този акт. Писмото бе публикувано и на интернет-страницата на СМГ. За оставката си математиците уведомиха и президента на международната олимпиада по математика проф. Джеоф Смит, чийто отговор (който също бе разпространен) изразява тревога от възникналия казус и надежда за преодоляването му.

 

Ние, учителите по математика от СМГ „Паисий Хилендарски“, сме силно загрижени и обезпокоени от възникналата ситуация и считаме, че тя може да доведе до криза в провеждането на националните състезания и олимпиади през 2016/2017 година, а също така и в подбора, подготовката и участието на национален отбор на България в международната олимпиада по математика през юли 2017 година.

 

Дейността на комисията по провеждане на национални олимпиади и състезания в гимназиална възраст предполага изключително високо ниво на експертност на членовете ѝ в тясно специализирана сфера. Академичната компетентност, дългогодишният опит, успешното сътрудничество с математическите гимназии в страната и контактите с международната математическа общност, са ключови характеристики, благодарение на които подалият оставка екип изпълняваше до момента функциите си.

 

Считаме, че ангажираните с проблема лица от МОН би трябвало да вземат под внимание мнението на екипа в оставка и становището на представителите на МОМ и да възстановят нарушения диалог между институциите. Експертното решение на проблема предполага пълноценна комуникация между представителите на МОН и специалистите от СМБ и ИМИ, които са компетентните лица, притежаващи опит да реализират дейностите на комисията.

 

Солидарни сме с колегите си, подали оставка.

 

Антони Стоянов

 

Ани Ангелова

 

Ваня Данова

 

Владимир Александров

 

Детелина Найденова

 

Елена Киселова

 

Елза Тодорова

 

Зоя Савова

 

Иван Симеонов

 

Илиана Цветкова

 

Илия Костов

 

Линка Минчева

 

Мария Томова

 

Надя Кръстева

 

 Румяна Караджова

 

Стойчо Стоев

 

Явор Минков  

 

Позицията им е поместена на сайта на училището.

 

Ето кои математици подадоха оставка:

проф. дмн Петър Бойваленков, чл.-кор. проф. дмн Олег Мушкаров, проф. дмн Николай Николов, проф. дмн Иван Ланджев, доц. дмн Емил Колев, доц. д-р Борислав Лазаров, доц. д-р Ивайло Кортезов, гл. ас. д-р Стоян Боев, Диана Данова, Александър Иванов, Пламен Пенчев, Ангел Гушев, Динко Раднев

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top