fbpx
Начало » Новини » Училищните униформи в Англия безбожно скъпи!

Училищните униформи в Англия безбожно скъпи!

  • bobi
  • 20 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за Училищните униформи в Англия безбожно скъпи!

Училищните униформи в Англия са станали изключително скъпи, алармират родители. Затова има нови правителствени правила – родителите ще могат да купуват дрехите от магазини на улиците или от училищни доставчици.

Това означава, че ще могат да се използват и вече употребявани униформи, за да може цената да бъде сведена до минимум.

Министърът на образованието в Англия заявява, че с този нов закон униформите ще могат да бъдат много по-достъпни и обществото ще се успокои.

Целият този ход беше приветстван от синдикатите, но въпреки това се появиха и доста активисти, които заявиха, че това не е достатъчно. Че бедността все още я има и ще трябват по-големи мерки.

Изследванията показват, че родителите средно могат да спестяват до 50 паунда, ако купуват всички униформи от място втора ръка или от магазини по улиците.

Законът влиза в сила от другата година и тази учебна година правилата си остават постарому.

Цялата идея на училищните униформи е да нямат вече лога на тях, за да могат да се използват от всяко училище и дори се обмисля и в супермаркет да се продават. Така те стават много по-достъпни за всеки един човек. Според много родители една училища униформа трябва да бъде гордост за родителите, а не бреме и пречка на учениците да получат образование.

Джон Адам, студент от Open University, споделя, че на родителите му е струвало 100 британски лири, за да го подготвят за университет, а той е имал и сестри, за които разхода е бил още по-висок. За тях е имало нужда от две ризи, две поли и чифт обувки. А ако говорим и за маркови артикули – нещата стават почти невъзможни за купуване.

Другата причина с акцент върху униформите е да се помисли най-после и за околната среда и да се премахне стигмата, че дрехите втора употреба не бива да се ползват. Всяка дреха може да се ползва редица пъти, стига да бъде добре поддържана. Така ще се запази и природата, като не се изхвърлят дрехи, а се носят повече време и след това се рециклират.

Училищата от своя страна приветстват идеята. Те знаят, че униформата е разход и се радват, че родителите ще успеят да свият семейните бюджети, защото много от учениците идват от семейства в неравностойно положение.

И все пак, освен новият закон, в другите държави се отпускат и помощи, като например в Шотландия има субсидия от 150 паунда за училищно облекло за средното образование и 120 паунда за началното. В Северна Ирландия е доста по-ниска субсидията и е респективно 50 паунда и 30 паунда. В Уелс пък субсидията е доста висока и може да достигне цели 200 паунда.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top