fbpx
Начало » Новини » Учени от чужбина ще бъдат привлечени за рецензенти на проектите във фонд „Научни изследвания“

Учени от чужбина ще бъдат привлечени за рецензенти на проектите във фонд „Научни изследвания“

  • netpro
  • 21 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Учени от чужбина ще бъдат привлечени за рецензенти на проектите във фонд „Научни изследвания“
FNI 21 09 16

Учени от чужбина, чиито академичен капацитет и наукометрични показатели могат да бъдат проверени, ще бъдат включени като рецензенти на проекти, кандидатстващи за финансиране от Фонд „Научни изследвания“. Това обявиха пред журналисти председателят на Изпълнителния съвет на фонда проф. Георги Вайсилов и проф. Веселин Брезин, който днес пое поста на управител на фонда. Според новите правила оценителите ще бъдат определяни спрямо научната област, в която са компетентни, но и чрез жребий, за да се избегне всякакъв субективизъм.

„Целта ни е да върнем доверието на обществото и на научната общност“, обяви новият управител проф. Брезин. По думите му и държавата, и научната общност са направили много и трябва да получат заслуженото. Той увери, че занапред всички проекти ще се оценяват според европейските финансово-стопански правила и периодично ще бъдат подлагани на мониторинг, за да се гарантира пълна прозрачност.

В момента във фонда е приключила проверката за административно съответствие на нови 529 проекта за фундаментални изследвания и на други 59 в конкурса за подкрепа на млади учени. Очаква се до средата на ноември да приключи оценяването на съдържанието на проектите и да се пристъпи към сключване на договори за финансиране.

По повод неразплатените 843 проекта за 79 милиона лева в периода 2008-2012 г., проф. Брезин увери, че вече се работи за тяхното приключване, като приоритетни са проектите по двустранно сътрудничество.

Други 250 проекта от същия период за 11 млн. лева, за които конкурсите не са били обявени законосъобразно, ще бъдат спрени след споразумения с различните университети и научни институти, съобщи проф. Вайсилов. Той увери, че това ще стане с консенсус и при спазване на закона.

Проф. Вайсилов посочи, че амбицията на новото ръководство е да постигне по-висок бюджет за фонда и той да се покачва с всяка следваща година, за да бъдат стимулирани българските учени. Той каза още, че България намалява броя на научните публикации и ни изпреварват страни като Сърбия и Румъния.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top