fbpx
Начало » България » Ученичка от Русе на международен космически лагер в САЩ

Ученичка от Русе на международен космически лагер в САЩ

  • netpro
  • 08 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за Ученичка от Русе на международен космически лагер в САЩ

  Наши ученици заминават да тренират за космонавти на международен космически лагер в САЩ. Симона Тодорова от 10. клас на МГ „Баба Тонка“ в Русе е сред тримата българи, които ще се включат за първи път в него. Заедно с нея за Хънствил, Алабама, ще отпътуват  Антон Узунов – ученик от Националната природо-математическа гимназия в София, и Милена Крумова – преподавател в Техническия университет в София. Те са били избрани сред над 40 кандидати от цялата страна, явили се на конкурс, обявен от Посолството на САЩ.

  До събеседване са били допуснати само 12 души, представили най-добри мотивационни есета. Международният космически лагер ще се проведе от 9 до 15 юли. В момента той разполага с много симулатори, които ще дадат възможност на участниците от над 60 държави да приложат на практика принципите на точните науки. Те ще бъдат задължени да спазват специлен дрескод. Забранено е и използването на мобилни телефони на територията на лагера. По време на престоя си там, българските участници ще имат възможност да посетят Университета на Алабама и да се срещнат със студенти и преподаватели.

  Симона очаква с нетърпение тренировките с акваланг, както и срещата с останалите участници в лагера. По астрономията и физиката я запалил дядо й. Тя е носител на призове от редица национални и международни олимпиади. Тази година Симона е избрана и като първа резерва в разширения състав на Националния отбор по физика. Очаква догодина да бъде част от него. Все още не е решила къде би искала да продължи образованието си след завършване на Русенската математическа гимназия. Колебае се между Масачузетския технологичен институт и престижни университети в Англия и Русия.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top