fbpx
Начало » България » Учениците само с една смяна от 2021 година

Учениците само с една смяна от 2021 година

  • Milena Uzunova
  • 16 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Учениците само с една смяна от 2021 година

Министерството на образованието планира да въведе едносменен режим на обучение във всички училища в страната до 2021 година. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев и допълни, че ведомството започва преглед на училищната инфраструктура на школотата у нас. „Планирали сме с ръководствата на най-големите общини да направим преглед на цялата образователна инфраструктура и където е възможно, това ще се случи в кратки срокове“, обясни министърът.

По думите му целта на МОН е да бъде въведен такъв режим заради уморяването на учениците. „По закон би трябвало да се учи сутрин и само ако базата не позволява и има много деца, обучението се разделя на две смени“, обясни Вълчев. Министърът на образованието каза още, че пригодяването на училищната инфраструктура за едносменен режим на обучение ще стане по-трудно в големите градове, където има повече ученици. Той обаче е категоричен, че това ще се случи във възможно най-кратки срокове.

Организациите членове на Национална мрежа за децата и синдикатите настояват за премахването на двусменния режим на обучение в училище от повече от пет години. Ученето на две смени е бариера за целодневния режим на обучение в училищата. Освен това смените се отразяват негативно на децата и чисто физически и психически. „Ако един второкласник излиза за училище в 6 ч. сутринта или когато е втора смяна, се прибира вечерта след 19.00 ч., това е крайно неудобно и нездравословно за тази възраст, коментират специалистите. Въвеждането на едносменен режим е трудно постижимо заради липсата на достатъчно стаи и сгради, в които да се поберат всички ученици. Това е особено валидно за големи градове като София, Пловдив и Варна, където класовете в един випуск са повече.

Несъмнено въвеждането на задължителна подготовка на децата на 4 години е една от важните ни мерки, коментира още просветният министър. „Бих изредил три фактора, които са ключови за това да преодолеем проблема с ранното отпадане от училище и с възпроизвеждането на неграмотността от поколение в поколение. Единият фактор е детската градина. Вторият е учителят“, коментира Вълчев. Според него образователната система трябва да позволява учене на различни скорости.

По отношение на учителските заплати министър Вълчев подчерта, че средната работна заплата на учителите трябва да бъде по-висока от тази за страната. „Тази година ще направим общо увеличение за всички, а догодина предвиждаме промяна в механизма на управление на средствата в системата, така че да предоставим повече на детските градини и училищата, които са в малки отдалечени места“, посочи Вълчев.

По думите му агресията в училищата е най-трудният проблем и е проекция на множество фактори. „Мерките са много. Аз вярвам във взаимодействието между учители и родители. Това е една от темите, върху които ще наблегна. Там може да се подобри най-много. Може би днес има повече недоверие между учителите и родителите, отколкото е имало преди. Ще има и повече психолози в училищата“, отбеляза Вълчев.

Във връзка с това дали учебниците ще бъдат отпечатани навреме, министърът на образованието заяви, че има известно закъснение и се очаква между 10 и 20 септември учебниците да бъдат доставени във всички училища. По-голямата част от школата ще получат учебниците за 2, 6 и 8 клас до 15 септември.

 

Източници: nmd.bg, Нова телевизия, в. Стандарт

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top