fbpx
Начало » България » Успели българи прелетяха света за рождения ден на златния Тео + Видео

Успели българи прелетяха света за рождения ден на златния Тео + Видео

  • bobi
  • 05 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Успели българи прелетяха света за рождения ден на златния Тео + Видео

Ученици на именития учител по физика Tеодоси Tеодосиев от цял свят пропътуваха хиляди километри и се завърнаха в родния Казанлък, за да го изненадат за 70-годишния му юбилей. Организираха му специално тържество, разказва NOVA.

20 години след формулите те се връщат от Сан Диего, Ню Йорк, Москва, Кеймбридж и още, в малката стаичка, за да благодарят на учителя за всичко, но най-вече за това, че им е показал свободния дух.

„Те са били като вас, вие ще станете като тях“, казва учителят, когато вижда старите си ученици в същата тази стая, в която сега учат нови будни деца.

Един от учениците – д-р Павлин Савов е на върха. Той е астрофизик, завършил Калифорнийския техноличен университет. Преподавал му е самият Стивън Хокинг. Днес не се занимава с физика, но е математически анализатор в една от най-големите инвестиционни банки в света.

Теньо Попминчев пък е професор, въпреки че е едва на 40 години. Българинът от Казанлък стои зад революционно изобретение настолен рентгенов лазер. С него влезе в топ 10 на най-обещаващите учени в света на списание „Science News”.

„Тези спомени навяват и сълзи. Той ни даде свобода на духа, създаването на една ренесансова личност“.

Георги Ковачев, който е физик и живее в Москва, казва, че ако е станало нещо от него, го дължи на учителя си.

„Въобще не съм очаквал толкова величия наведнъж. Това са момчета, коит са на суперсветовно ниво. Това е елитът на света“, казва и самият Теодисиев и допълва:

„Това показва, че трудът ми не е отишъл на вятъра“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top