fbpx
Начало » България » Университетът Оксфорд назначи първата жена вицеканцлер

Университетът Оксфорд назначи първата жена вицеканцлер

  • netpro
  • 01 юни 2015
  •  Коментарите са изключени за Университетът Оксфорд назначи първата жена вицеканцлер
Prof Louise Richardson

Професор Луис Ричардсън е била номинирана за поста вицеканцлер в Оксфордския университет – позиция, еквивалентна на главен изпълнителен директор.

Университетът, който е най-старият в англоезичния свят, и е една от институциите с най-висок ранг в световен мащаб, обяви, че ирландският политолог г-жа Ричардсън, която понастоящем работи в Университета на Сейнт Андрюс, е номинирана за вицеканцлер. Тази позиция носи една от най-големите заплати в сферата на висшето образование във Великобритания с пакетно заплащане от £ 434 000 през 2013 г.

Новината идва в същия ден, когато Съветът за висше образование обяви преглед на политиките за равенство между половете в ирландските университети с цел насърчаване на повече жени да заемат ръководни позиции.

Второто от седем деца, Ричардсън е родена през 1958 г. и по-късно се премества в САЩ, за да учи международни отношения. Женена, с три деца, професор Ричардсън има бакалавърска степен по история от Тринити Колидж, Дъблин, магистър по политология от Университета на Калифорния, Лос Анджелис (UCLA) и магистърска степен и докторска степен в правителство от Харвардския университет. 

Тя е забележителен академик в областта на въпросите за тероризма и сигурността и е работила в Харвардския университет в САЩ преди да стане директор и заместник-канцлер в Сейнт Андрюс преди шест години. В изявление проф. Ричардсън разказва относно номинацията си: „Оксфорд е един от най-големите университети в света. Чувствам се изключително привилегирована да ми се даде възможност да водя тази забележителна институция в такова вълнуващо време за висшето образование.

„С голямо нетърпение очаквам да работя с талантливи, опитни и всеотдайни колеги, да поддържам водещата позиция на Оксфорд в научните изследвания, стипендиите, и в преподаването.“Канцлерът на университета Оксфорд, който председателства  Комитетъа по номинациите, лорд Патън от Барнерс , казва: „Панелът е дълбоко впечатлен от силната ангажираност на професор Ричардсън към образователните и научните ценности, които Оксфорд притежава. Нейната впечатляваща история като образователен лидер и като изключителен учен осигурява отлична основа  да ръководи Оксфорд през следващите години.“

„Назначаването на една жена е исторически момент за Оксфорд, но назначаване на тази жена е една огромна инвестиция в нашето бъдеще,“ казва Жозефин Куин, заместник-ректор на Worcester College.

С одобрението на „паството“ на университета, или парламента, професор Ричардсън ще наследи сегашния заместник-канцлер, професор Андрю Хамилтън, през януари догодина. Данните, събрани от списание Times Higher Education показват, че постът е вторият най-добре платен сред университети в Обединеното кралство след висшия пост в Лондонското училище по икономика /LSE/ през 2013 г. 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top