fbpx
Начало » Любопитно » Умните също грешат

Умните също грешат

  • bobi
  • 16 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Умните също грешат

Повечето от нас вярват, че умните хора рано или късно постигат успех, независимо от грешките, които правят, и лошите решения, които взимат. Истината е, че това далеч не е така. Интелигентните хора определено имат предимство, но изненадващо голям брой от тях в крайна сметка саботират собствения си успех. Ето и пет от най-често срещаните причини, които стоят в основата на този странен феномен:

1. Мислят, че знаят всичко

Когато хората са убедени в това, че знаят всичко, от което някога може да имат нужда, те нямат причина да продължат да се учат и развиват. Това неизменно води до застой, а по-късно и до изоставане от жадните за знания хора, които никога не спират да се самоусъвършенстват.

2. Имат чувството, че другите са им длъжници

Хората, които смятат, че заслужават специално отношение от другите много често са представители на привилегировани прослойки на обществото – независимо дали става въпрос за богатство, социален статус или интелигентност. Този тип хора са склонни да чакат успехът сам да дойде при тях, вместо да влагат целенасочени усилия и труд, за да го постигнат сами.

3. Не поемат рискове

Понякога умните хора използват интелектуалните си способности, за да избягват риска на всяка цена, страхувайки се от нещата, които не могат да бъдат обяснени с логични средства и от всичко, което не разбират. По този начин обаче те пропускат множество възможности. Големите печалби често изискват поемане на големи рискове, което означава, че хората, които не са готови да хвърлят зарчетата, ще трябва да се примирят с посредствени резултати.

 4. Прекаляват с анализите

Колкото сте по-умни, толкова по-голяма е вероятността да отделяте твърде много време за анализи и размисли върху всяко решение, което взимате, дори и то да е повече от очевидно. Разбира се, че е добре човек да не взима необмислени решения и да преценява внимателно възможните последствия от изборите, които прави, но хората, които прекаляват с анализите си създават проблеми, които преди това не са съществували. За напредъка няма по-голям враг от парализата, която произтича от прекомерните размисли.

5. Не развиват емоционалната си интелигентност

Хората с висока интелигентност много често гледат на всички други умения и възможности като на второстепенни. Те разчитат основно на своя IQ(коефициент на интелигентност), вместо да работят по своята EQ (емоционална интелигентност). В повечето случаи тези хора не особено наясно с нещата, които се случват около тях, и с начина, по който поведението им влияе на ситуацията и околните.

Високата интелигентност е изключително ценен дар, но понякога тя кара умните хора да си мислят, че им е писано да бъдат успешни, когато това не е така. Без значение колко сте умни или с какви други ценни черти сте били благословени, трябва винаги да сте здраво стъпили на земята и да поддържате балансиран подход както към вашата професионална кариера, така и към личния си живот.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top