fbpx
Начало » Бакалавър » Ужасът изпити – наръчник за успех

Ужасът изпити – наръчник за успех

  • netpro
  • 25 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Ужасът изпити – наръчник за успех
exam-revision

Семестърът току – що започва и сесията е още далече. Студентите са заети всеки със своите си дела- кой с работа, кой с опознаване на новите колеги… И така, в шеги и закачки времето си минава- засега само 3 седмици от началото на учебната година, но докато се обърнете веднъж и ето ги, дошли Коледа и Нова година. На второто обръщане вече ще е време за изпити.

Факт е, че по-голямата част от студентските години минава далеч от банките в университета. Вярно е също, че пропуснатото през семестъра често се наваксва за една безсънна нощ точно преди изпита. И това е чарът на студентския живот. Но все пак, да си улесните малко живота няма да е излишно. За да се случи това, започнете още от сега.

Поискайте конспекти по всички дисциплини за семестъра. Не чакайте преподавателите да се сетят сами или да ви го дадат по някое време през семестъра. Уговорете се с тях да ви предоставят темите за изпит още до края на този месец. В конспектите има и препоръчителна литература, така че ще имате време да съберете информация и да видите кое ще ви е наистина полезно.

Един прост принцип, по който да конспектирате темите си за изпитите:

Вземете бял лист и химикал. (Важно е да го правите на ръка, не на компютъра.) Разделете листа на три части. Първата колона е със заглавие Тема. В нея напишете въпроса от изпитния конспект. Втората е със заглавие Автор и идеи- тук ще отбелязвате имената, които използвате като източници и под всяко от тях основните линии с няколко думи. Последната колона се нарича Моите идеи. Срещу авторовите идеи тук отбелязвайте с ключови думи всичко, което ви хрумва докато четете темата или лекциите си по нея.

Конспектирайте темите веднага след като ви ги преподадат.

Независимо дали ще използвате предложения метод или ще изработите свой собствен, извадете най-важното веднага. На ръка, не на компютъра. Ето ви 3 позитива от това:

Отнема малко време – все пак говорим само за една тема.

Писането на ръка ви помага да осмислите и запомните много голяма част от информацията.

Без да усетите, вече имате готов развит въпрос за изпита.

Отбелязвайте си само ключови думи. Когато изваждате най-важното от информацията, с която разполагате, не се опитвайте да построите цели изречения. Това ще ви накара да се съсредоточите върху стила на писане и възможните грешки, повторения и т.н. А тук целта е да работите върху конкретни понятия и логически връзки.

Работете с ограничен брой източници. Това е важно, защото информацията е много, а вие все пак имате по минимум 7-8 дисциплини всеки семестър. Ако четете всичко, което ви е интересно, или ще се объркате от толкова много информация, или ще пренебрегнете всички останали дисциплини. Така че, придържайте се към 2-3 основни източника за дисциплина най-много.

 

Успех!

 

Автор: Евелина Дончева 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top