fbpx
Начало » Бакалавър » Увеличиха бройките за прием на студенти

Увеличиха бройките за прием на студенти

  • netpro
  • 09 юли 2015
  •  Коментарите са изключени за Увеличиха бройките за прием на студенти
мон

Правителството продължава политиката си за увеличаване броя на приеманите студенти. Днес кабинетът увеличи броя на субсидираните от бюджета места за прием на студенти за учебната 2015/2016 г., съобщи OFFNews. 

Висшето училище по телекомуникации и пощи (преди Колеж по телекомуникации и пощи) ще може да приеме 420 студенти, а не 330, както беше записано в Решението на Министерския съвет от 18 май 2015 г. Друга промяна в същото решение предвижда бившият Колеж по икономика и администрация, преобразуван във Висше училище по сигурност и икономика в Пловдив, да обучава 733 студенти, а не 79 студенти, както беше разписано в РМС от 18 май.

Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив (преди Европейски колеж по икономика и управление) сменя само името, но не и бройките за прием, които остават 1200. 

Бившият Международен колеж „Албена“ – Добрич също запазва план-приема (465 студенти) и сменя името и местоположението си на Висше училище по мениджмънт – Варна.

С днешното си решение правителството удовлетворява и искане от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград за утвърждаване на прием по професионално направление „Национална сигурност“ предвид положително оценен проект от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Изключение от общата тенденция за увеличаване на приема има при Военната академия „Г.С. Раковски“, където с днешното решение бройките се намаляват с 16 в специалността „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво“, както и в Националния военен университет „Васил Левски“, където новоприетите студенти в професионалните направления „Комуникация и компютърна техника“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“ и „Общо инженерство“ ще са с 22 по-малко.

През юни правителството удовлетвори и друго искане на ЮЗУ – да обучава медицински сестри и акушерки.

Също през юни правителството разреши откриването на филиал във Велико Търново на на Медицинския университет във Варна. Предвижда се в него да се обучават медицински сестри и акушерки. За всяка от двете специалности държавата ще субсидира по 80 бройки за новоприети студенти годишно.

Източници: OFFNews, МОН  

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top