fbpx
Начало » Любопитно » Увеличават се учениците в специалности за електромобили

Увеличават се учениците в специалности за електромобили

  • bobi
  • 17 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Увеличават се учениците в специалности за електромобили

Почти десетократно се е увеличил броят на учениците, които са се насочили към професионално обучение за електромобили. За три години от 22-ма ученици, които са се обучавали само в една професионална гимназия, през тази учебна година броят на училищата, заявили тази специалност, е осем, а планираният брой на ученици за прием след седми клас по специалността, е 208.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който получи голямата награда „Кубратов меч“ за цялостен принос и за създаването на първия в България „Секторен съвет за електрическа мобилност“, като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение, съобщиха от просветното министерство.

Това е станало на официална церемония по връчването на годишните награди на Индустриалния клъстер „Електромобили“ – ИКЕМ, за принос в сферата на електрическата мобилност в България за 2018 г.

„Радвам се, че имаме възможността да работим заедно, за да осигурим модерно професионално образование и обучение, в съответствие с потребностите на пазара на труда и с най-новите тенденции за развитие на сектора“, е казал министър Вълчев. Той е съобщил, че Секторният съвет за електрическа мобилност ще популяризира обучения по новата специалност „Електрически превозни средства“, в която има прием от 2016 г. с повишаващ се интерес.

В обръщението си Красимир Вълчев е допълнил, че предстои разработването на учебни програми и организирането на информационни събития за засилването на интереса на учениците към специалността. Министърът е посочил, че заедно с това ще има и обучения на учителите за надграждане на уменията за преподаване в партньорство с компаниите и висшите училища.

Източник: https://www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top