fbpx
Начало » България » Търсят се над 3 хил. учители в началото на новата учебна година

Търсят се над 3 хил. учители в началото на новата учебна година

  • Milena Uzunova
  • 23 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Търсят се над 3 хил. учители в началото на новата учебна година

Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, информатика, чужди езици, начални учители и учители за целодневната организация на обучение, както и учители за предучилищното образование. Това каза в интервю за БТА председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Тя съобщи, че сега учителите и приравнените към длъжността „учител“ са общо 93 хил., а се търсят над 3 хил. учители, защото 3160 преподаватели работят в училищата, въпреки че са навършили пенсионна възраст и са се пенсионирали. Тези педагози преподават в училище, тъй като на техните места „няма млади учители“, обясни Такева.

Такева напомни, че вече учителите няма да бъдат назначавани на работа за няколко месеца или до приключване на учебната година, а ще бъдат назначавани от „15 септември до 15 септември“. Тя отбеляза, че това е изискване по Кодекса на труда.

„Досега училищни директори нарушаваха Кодекса на труда и нито един министър не обърна внимание на това, а 8 хил. учители работят на срочни договори и не могат да ползват услугите на бюрата по труда, защото нямат девет месеца, в които да са работили през годината“, коментира Такева.

Всяка година трябва да има по 20-процентно увеличение на заплатите на учителите. Целта е да се достигне до учителска работна заплата от 1500 лева, като това е записано и в управленската програма на правителството, посочи Такева в коментар на правителственото решение за увеличение на учителските заплати с 15 процента от 1 септември 2017 година. Според Такева осигурени са средствата и за 2018 година и занапред – от 2018 г. до юни 2021 година, докато приключи мандатът на сегашното правителство.

Министерството на образованието и науката разработва актуализация на Стратегията за развитието на педагогическите кадри, както и промяна в четири наредби, с които „да се облекчи бумащината в училището и в детската градина“, информира Янка Такева. Според нея с тези мерки ще се създаде по-добра организация в българското училище и ще се привлекат повече млади учители в него.

Започнало е изпълнението на мерките в посока създаване на по-добра организация в училище и за промяна на философията за формиране на делегираните бюджети. Те вече няма да се определят само според броя на учениците, а ще са и въз основа на броя на паралелките и на териториалното и географското разположение на училищата.

Към едносменен режим на обучение в българското училище ще се преминава постепенно до 2027 година. Това е записано в Закона за предучилищното и училищното образование, каза Янка Такева. Според нея ученето на една смяна ще даде повече възможности на учителите да работят индивидуално с учениците, както и да имат време за консултации и за извънкласни и извънучилищни дейности с децата.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top