fbpx
Начало » България » Турското робство си остава турско робство, категоричен е министърът

Турското робство си остава турско робство, категоричен е министърът

  • netpro
  • 27 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Турското робство си остава турско робство, категоричен е министърът
T Tanev1 final

Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание, коментира министърът на образованието и науката Тодор Танев пред журналисти в парламента по повод дискусията как да фигурират в учебниците по история 500-те години османско владичество по българските земи.

Той посочи, че окончателното решение трябва да бъде взето след 28 дни.

Този термин, който е придобил национално значение и продължава да служи за спояване на българската нация, е, остава и ще бъде „робство“, каза просветният министър. По отношение на термина „съжителство“ Танев посочи, че това е термин от литературата и става дума за съжителство между различни етнически групи – евреи, арменци. Говорим за отношенията в личен план, уточни той.

Робството си е робство, съжителството е съвсем друго нещо и двете могат да съсъществуват по едно и също време, но все пак има още един термин и той е владичество, коментира Тодор Танев.

Не аз съм въвел думата съжителство, тя беше въведена 90-те години от съвсем друг министър, посочи той. Сега аз трябва да чистя авгиевите обори на внасянето на този термин от друга област в историята, добави той.

Просветният министър посочи, че преди две години и също така преди една година са пуснати писма към Историческия институт на БАН и към две катедри по история в Софийския и Великотърновския университет да дадат отговор за научната интерпретация дали е робство или нещо друго, но до този момент няма отговор.

Източник: Vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top