fbpx
Начало » България » Тръгват масови проверки за фиктивни ученици от 15 септември

Тръгват масови проверки за фиктивни ученици от 15 септември

  • netpro
  • 24 авг. 2015
  •  Коментарите са изключени за Тръгват масови проверки за фиктивни ученици от 15 септември
empty-classroom

Министерството на образованието и науката започва изненадващи проверки за „мъртви души“ в училище от 15 септември, съобщи вестник Стандарт. На интернет страницата на МОН вече могат да бъдат подавани и сигнали за деца, които не посещават училище, но въпреки това се водят учещи в него. Вече има подадени сигнали от Ихтиман и Пазарджик, директорите са дадени на дисциплинарна комисия, посочи пред „Стандарт“ заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Средно образование

В много от училищата директорите продължават да водят в списъците си „мъртви души“ и дори лично дават указания на учителите да не им се пишат отсъствия. Понякога в дневниците срещу имената на тези деца има дори написани оценки, въпреки че кракът им не е стъпвал в класните стаи. Една от причините това да се случва са делегираните бюджети, тъй като училището се притеснява да не загуби част от субсидията си и да няма с какво да плати учителските заплати, ако изключи тези деца. Затова на инспекторите ще бъде наредено да правят по-чести и изненадващи проверки в училищата като превенция срещу „мъртвите души“.

„Дали сме препоръка, дори ако проверката на инспектората е заради нещо друго, въпреки това да се проверяват дневниците и да се сравняват отсъствията с присъстващите в класните стаи ученици“, посочи Кастрева. По нейните думи отговорността на директори и учители в тези случаи е споделена. „Учителят носи отговорност за детето. Ако нещо се случи с него, докато не е в класната стая, и въпреки това няма отсъствие, той е отговорен, че не е отразил липсата му“, посочи Кастрева. За случаи на фиктивно записани ученици санкции ще налагат и шефовете на регионалните инспекторати.

Заместник министър Кастрева допълни, че в основното училище една от честите причини за наличие на „мъртви души“ е гурбетът. Родителите заминават за няколко месеца на работа в чужбина и вземат детето със себе си, а учителите не му нанасят отсъствия, защото знаят, че ще се върне. Неотдавна и от фондация „Риск монитор“ изнесоха подобни данни, като подчертаха, че дори и детето да бъде записано в училище някъде в чужбина, докато е било с родителите си там, когато си дойде, често му се налага да повтаря класа.

В гимназията пък по-често фиктивно записаните ученици се дължат на факта, че те се демотивират да учат. След 16-годишна възраст много от тях често започват работа и спират да се появяват в класните стаи. Директори разправиха за случай, в който ученик бил обявен за общонационално издирване във връзка с криминален случай, а се оказало, че училището не му е нанесло нито едно отсъствие, въпреки че не е стъпвал в класната стая. Изключили го едва когато МВР се заинтересувало от това къде е момчето.

Източник:  standartnews.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top