fbpx
Начало » Бакалавър » Три (често пропускани) предизвикателства на образованието в чужбина

Три (често пропускани) предизвикателства на образованието в чужбина

  • netpro
  • 04 февр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Три (често пропускани) предизвикателства на образованието в чужбина
parents

Освен сериозните въпроси по избор на специалност, държава, университет, следват и други практични и по-прозаични неща, за които родители и деца трябва да бъдат подготвени:

1. Чуждият език – Колкото и години да сте го учили, колкото и сертификати да сте взели и колкото и да си мислите, че няма тайни в езика за вас, бъдете сигурни, че ще отидете в някой край на Германия, Австрия, Великобритания или САЩ и ще се чудите какъв език говорят там. 🙂 Бъдете подготвени, че това неизбежно ще се случи, защото има области и диалекти, които звучат по различен начин. Хората, които говорят този език като майчин може и да не забелязват това, но тези, които са го изучавали в контролираната среда в училище ще имат нужда от време да се адаптират.

2. Адаптацията – Като говорим за адаптация – не забравяйте, че отивате в чужда държава и много неща ще са различни. Включително хората около вас. Някои от тях ще приемат добре чужденците, други не толкова. Нормално е! Ще бъдете далеч от близки – родители, роднини и приятели – това ще бъде тежко, особено в началото  (а понякога не само в началото). Вие ще трябва да градите наново връзки, приятелства, дори да създадете ново свое семейство – защо не?!

3. Сигурността  – Запознайте се с района, в който ще живеете и учите. Във всеки голям европейски град, а още повече в мегаполисите в САЩ, има квартали, в които не е добра идея да стъпвате. Информирайте се предварително! Познавайте правилата на обществото, от което ставате част и ги спазвайте. Имайте записани в телефона си всички спешни телефонни номера, които биха ви потрябвали в случай на нужда. Не забравяйте и здравната застраховка. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top