fbpx
Начало » България » Три поколения творци в една изложба

Три поколения творци в една изложба

  • netpro
  • 03 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Три поколения творци в една изложба
paintings

На 27 март, в галерията на Финансова група “Карол” бе открита изложбата „Третата вълна”. Изложбата събра три поколения творци – ученици, техен преподавател и негов преподавател. Свой дебют в общата изложба направиха учениците от ЧПГ “Образователни технологии“ Радина Кръстева, Йоанна Радославова, Магдалена Стоева и Елена Далова. В изложбата участваха и техният преподавател, Стоян Манчоров, който е докторант в Нов български университет, програма „Графичен дизайн“, както и д-р Димитър Димитров – преподавател в магистърската програма по графичен дизайн. Те представиха свои картини, които са плод на дългогодишна работа и изследвания в областта на съвременната графика.

Акцент в творбите на докторант Манчоров е използването и имплементирането на съвременните графични софтуерни продукти в художествените произведения. Самият той изследва тази техника в своя дисертационнен труд, като всички изложени картини представят авторския му принос за развитието на тази тенденция в графичния дизайн. Освен брилянтната концепция, великолепната цветова палитра и завладяваща композиция, картините на Стоян блестят със своето силно авторско внушение.

Произведенията на д-р Димитров се отличават с особен стил и изиящност. Умението на д-р Димитров да борави майсторски с цветовете и светлосенките, със синьото, жълтото, оранжа в техните нюанси и богата палитра, придават на произведенията загадъчна импресионистичност, от една страна, а от друга допринасят зрителят да изпита естетическа наслада.

Изложбата бе курирана от д-р Илия Кожухаров, програмен консултант в НБУ и открита от д-р Петьо Будаков. Д-р Будаков приветства гостите, представяйки изложбата като “мисия, която цели да бъде мост между три различни поколения дизайнери, всяко едно от което има своята интересна и съвременна интерпретация върху графичните тенденции”. Той допълни още, че “Тази изложба блести ярко в съвременното културно прострастранство, най-вече заради нестандартния авторски подход и придадената естетическа наслада. Тя ще предизвиква интереса на почитателите на изобразителното изкуство към творбите, които така пленяват с майсторството си естетите, така че ще бъдат бързо отнасени към всички краища на света”.

Авторите изразиха своята благодарност към домакините от ФГ “Карол”,които предоставиха своята галерия напълно безвъзмездно, водени от желанието да подкрепят креативното развитие на младите автори, както и културния живот в столицата. Откриването на изложбата бе посетено от доста широка и разнообразна публика, която бе очарована от изложените творби. Гостите на свой ред ангажираха авторите с редица професионални въпроси, касаещи иновативното интерпретиране на използваните техники, средства, методи и ключови композиционни решения.

Изложбата ще продължи до 27 април.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top